Την Παρασκευή θα γίνει η αναμενόμενη μεταφορά από το αεροδρόμιο Ατατούρκ στον νέο αερολιμένα «Κωνσταντινούπολη» στην Τουρκία.

Η μεταφορά που θα διαρκέσει 45 ώρες, θα ξεκινήσει αύριο τα ξημερώματα και θα ολοκληρωθεί ακριβώς πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, σύμφωνα με το πλάνο.

Όπως αναφέρει η Daily Sabah, το αεροδρόμιο Ατατούρκ αλλά και το καινούργιο της Κωνσταντινούπολης θα παραμείνουν κλειστά για όλες τις πτήσεις για 12 ώρες, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών της χώρας.

Το αεροδρόμιο Ατατούρκ, που παραδόθηκε το 1953 και την περασμένη χρονιά μόνο εξυπηρέτησε 68 εκατομμύρια ανθρώπους, δεν θα λειτουργεί  για τις επιβατικές πτήσεις από το Σάββατο. Η τελευταία πτήση θα είναι αυτή προς Σιγκαπούρη.

Οι πτήσεις στο νέο αεροδρόμιο θα αυξάνονται σταδιακά από το Σάββατο το μεσημέρι, με πρώτη αυτή προς την πρωτεύουσα Άγκυρα.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, το νέο αεροδρόμιο αναμένεται να αναρριχηθεί στην δεύτερη θέση παγκοσμίως τα επόμενα πέντε χρόνια, με την τουρκική κυβέρνηση να φιλοδοξεί να βρεθεί στην κορυφή της πολιτικής αεροπορίας στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Εξοπλισμός που ξεπερνά τους 47.300 τόνους θα πρέπει να μεταφερθεί από το ένα αεροδρόμιο στο άλλο μέσα σε διάστημα λιγότερο των δύο ημερών, ενώ οι υπεύθυνοι έχουν υπολογίσει τη συνολική απόσταση που θα διανυθεί σε 400.000 χιλιόμετρα.

Ο υπουργός Μεταφορών Τζαχίτ Τουρχάν σημείωσε πως ο τομέας της αεροναυπηγικής είναι μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομικών κλάδων στην Τουρκία, τονίζοντας πως το αεροδρόμιο Ατατούρκ αδυνατεί να σηκώσει το βάρος της συνεχώς αναπτυσσόμενης πολιτικής αεροπορίας, τόσο σε αριθμό επιβατών, όσο όμως και σε όγκο μεταφερόμενων εμπορευμάτων.

Όταν ολοκληρωθεί η μετάβαση, το νέο αεροδρόμιο στην Κωνσταντινούπολη θα εκτείνεται σε έκταση 76,5 εκατ. τ.μ. καθιστώντας το, τον μεγαλύτερο διεθνή αερολιμένα στον κόσμο. Οι εγκαταστάσεις του έχουν την δυνατότητα να φιλοξενήσουν 90 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο, με τον αριθμό αυτό να αυξάνει στα 200 εκατ. με την ολοκλήρωση των εργασιών το 2023.