Την 1η Απριλίου 1939, ο εμφύλιος πόλεμος τελείωνε στην Ισπανία. Ογδόντα χρόνια αργότερα, η επέτειος του τέλους αυτής της αιματηρής σύγκρουσης που κέρδισε ο στρατηγός Φράνκο αποκαλύπτει τις διαφωνίες που εξακολουθούν να υφίστανται στη χώρα.

Η ARMH (Ένωση για την Ανάκτηση της Ιστορικής Μνήμης), μία από τις κυριότερες οργανώσεις για την υπεράσπιση της μνήμης των Δημοκρατικών θυμάτων του εμφυλίου πολέμου, εξέφρασε σήμερα «λύπη» σε μια ανακοίνωση «που το κράτος δεν διοργανώνει καμία τελετή μνήμης μια ημέρα όπως αυτή».

Σύμφωνα με την οργάνωση, την 1η Απριλίου 1939, «η Ισπανία έγινε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, ένας στύλος για εκτέλεση στον οποίο, έπειτα από αυτή την ημερομηνία, 55.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν, σε μια κοινωνία όπου χιλιάδες χήρες δεν μπόρεσαν να κλάψουν τους νεκρούς τους (…) ούτε να τους βγάλουν από τους ομαδικούς τάφους για να τους θάψουν όπως τους αξίζει».

Μπορεί καμία επίσημη τελετή να μην οργανώθηκε σήμερα από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, όμως ο τελευταίος είχε μεταβεί στη Γαλλία τον Φεβρουάριο, για να αποτίσει φόρο τιμής στους 450.000 Ισπανούς που εξορίστηκαν εκεί λόγω του Εμφυλίου και της δικτατορίας του Φράνκο.

«Σήμερα 1η Απριλίου, είναι η 80ή επέτειος του τέλους του εμφυλίου πολέμου (…) Στην Ισπανία, δεν γίνεται τίποτα που να αναγνωρίζει εκείνους και εκείνες που πολέμησαν για τη δημοκρατία», κατήγγειλε από την πλευρά της η Ιόνε Μπελάρα, από το κόμμα ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos.

Στο άλλο «στρατόπεδο», ο Λουίς Αλφόνσο του οίκου των Βουρβώνων, δισεγγονός του Φράνκο, γιορτάζει τα 80 χρόνια της «νίκης» των φρανκιστών σε ένα μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Σήμερα, 1η Απριλίου, είναι η 80ή επέτειος της νίκης του εθνικού στρατοπέδου απέναντι στον κόκκινο στρατό, που έθεσε τέρμα σε τρία χρόνια εμφυλίου πολέμου», έγραψε ο κληρονόμος ενός ανύπαρκτου γαλλικού θρόνου ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα επικεφαλής μιας μιντιακής μάχης για την υπεράσπιση της κληρονομιάς του προγόνου του.

Η φετινή επέτειος συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο∙ σε λιγότερο από έναν μήνα διεξάγονται βουλευτικές εκλογές.

Το νέο ακροδεξιό κόμμα Vox όρισε ως υποψήφιους δύο απόστρατους στρατηγούς οι οποίοι υπέγραψαν τον περασμένο Ιούλιο ένα μανιφέστο με το οποίο υπερασπίζονται «τη στρατιωτική μορφή του Στρατηγού Φράνκο» ο οποίος, λένε, «διασύρθηκε σε αδιανόητο βαθμό».

Αφότου ανήλθε στην εξουσία στις αρχές Ιουνίου, ο Πέδρο Σάντσεθ κατέστησε μία από τις προτεραιότητές του την εκταφή των λειψάνων του Φράνκο από το μαυσωλείο του στη Valle de los Caidos (Κοιλάδα των Πεσόντων). Η κυβέρνηση όρισε την ημερομηνία της εκταφής στις 10 Ιουνίου.