Αντιμέτωποι με προβλήματα φαίνεται να βρίσκονται τρία εκατομμύρια πολίτες χωρών- μελών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη έκθεση του βρετανικού κοινοβουλίου, μετά το Brexit θα χάσουν την ελευθερία μετακίνησης, το δικαίωμα στέγης και το δικαίωμα κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με τη νομοθεσία του υπουργείου Εσωτερικών που θα τεθεί σε ισχύ για να ρυθμίσει τη μετανάστευση.

Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις περί προστασίας των προνομίων τους από την κυβέρνηση της Βρετανίας, έκθεση της κοινής κοινοβουλευτικής επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνει πως περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Ευρωπαίοι που ζουν στη χώρα θα βρεθούν «νομικά μετέωροι».

Η διακομματική επιτροπή- με μέλη από τη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων- επισημαίνει πως τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ θα πρέπει να προστατευτούν νομικά και όχι να στηρίζονται σε νομικά μέσα που θα εγκρίνουν οι υπουργοί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η επιτροπή τονίζει επίσης πως τα δικαιώματα των Ιρλανδών πολιτών, που είναι εγγυημένα από άλλες συμφωνίες, θα περιοριστούν. Για παράδειγμα, θα περιοριστεί η δυνατότητά τους να φέρνουν στη χώρα σύζυγο από χώρα εκτός ΕΕ.

Για να αποτρέψει την έκθεση των πολιτών χωρών μελών της ΕΕ σε αυτή την αβεβαιότητα, η επιτροπή επεξεργάζεται τροπολογίες στο νομοσχέδιο, προκειμένου να εξασφαλίσει την προστασία των δικαιωμάτων τους. «Η αφαίρεση των δικαιωμάτων τους χωρίς νομοθετική εναλλακτική σε ισχύ θέτει θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αναφέρει η έκθεση. Χωρίς την αναγκαία προστασία, το νομοσχέδιο μπορεί να αφήνει πολίτες εκτεθειμένους σε θέματα στέγης, κοινωνικής ασφάλισης και δικαιώματος ιδιοκτησίας.

«Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πολιτών της ΕΕ δεν θα πρέπει να χαθεί μετά το Brexit. Οι πολίτες της ΕΕ που ζουν σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να έχουν αγωνία για το μέλλον τους, πολύ λογικά. Μιλάμε για τα δικαιώματα ανθρώπων που ζουν εδώ και χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμα και δεκαετίες, συνεισφέροντας στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ή για ανθρώπους που γεννήθηκαν εδώ και έχουν ζήσει εδώ όλη τη ζωή τους» σχολίασε η βουλευτής Χάριετ Χάρμαν από τους Εργατικούς.

«Όταν πρόκειται για δικαιώματα, η υπόσχεση πως όλα θα επιλυθούν στο μέλλον δεν αρκεί, πρέπει να υπάρχει μία εγγύηση, γι’ αυτό επιχειρούμε στην επιτροπή να επαναφέρουμε τις εγγυήσεις στο νομοσχέδιο» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, οι πολίτες της ΕΕ έχουν προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 για να υποβάλουν αίτηση «καταγραφής». «Έχουμε δώσει μονομερείς διαβεβαιώσεις στους πολίτες της ΕΕ και τις οικογένειές τους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο πως μπορούν να μείνουν εδώ εάν η χώρα φύγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία» είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ο υπουργός Εσωτερικών Sajid Javid. «Παρότι η μελλοντική πολιτική αναφορικά με την κοινωνική ασφάλιση μένει να αποφασιστεί, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως οι πολίτες της ΕΕ και οι συγγενείς τους στο Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσουν να έχουν την ίδια πρόσβαση σε επιδόματα και υπηρεσίες όπως τώρα».

«Η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί στην προστασία των δικαιωμάτων εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου. «Θέλουμε να μείνουν και, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των συνομιλιών για την αποχώρησή μας από την ΕΕ, θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά τους και θα εξασφαλίσουμε πως θα έχουν το καθεστώς μετανάστη που χρειάζονται».