Τροπολογία με την οποία μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία του Brexit, ταπεινώνοντας εκ νέου τη βρετανική κυβέρνηση και την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ενέκρινε το βράδυ η Βουλή των Κοινοτήτων.

Η τροπολογία, που εγκρίθηκε με 329 ψήφους υπέρ έναντι 302 κατά, δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του κοινοβουλίου να οργανώσουν αύριο ενδεικτικές ψηφοφορίες για τη μορφή που θα πάρει η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις επιλογές προς εξέταση συγκαταλέγονται: η παραμονή στην ενιαία αγορά, η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, ακόμη και η ακύρωση της αποχώρησης από την ΕΕ.

Με φόντο τη δραματική ατμόσφαιρα, τρεις υφυπουργοί ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους: ο Ρίτσαρντ Χάρινγκτον (Βιομηχανίας) μέσω Twitter, καθώς και ο Άλιστερ Μπερτ (Εξωτερικών) και ο Στιβ Μπράιν (Υγείας). Στην επιστολή της παραίτησής του, ο Χάρινγκτον κατήγγειλε τη βρετανική κυβέρνηση ότι «παίζει στη ρουλέτα» τις ζωές της μεγάλης πλειοψηφίας των Βρετανών πολιτών με το να μην έχει εξασφαλίσει συμφωνία αποχώρησης.

«Αυτή η τροπολογία ανατρέπει την ισορροπία μεταξύ των δημοκρατικών μας θεσμών και δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον» ήταν η αντίδραση εκπροσώπου του υπουργείου που είναι αρμόδιο για το Brexit, ο οποίος παράλληλα προέτρεψε τη Βουλή των Κοινοτήτων να «ορίσει τα επόμενα βήματα» με «ρεαλισμό: κάθε επιλογή πρέπει να είναι εφαρμόσιμη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ» υπογράμμισε.

Η έγκριση της τροπολογίας και οι νέες παραιτήσεις επιδεινώνουν την πολιτική κρίση στη Βρετανία, με την πρωθυπουργό να έχει πλέον χάσει σχεδόν κάθε εξουσία και έλεγχο επί του Brexit και να μοιάζει πιο κοντά παρά ποτέ κοντά στην πτώση, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το πλήγμα έκανε ακόμα βαρύτερο το ότι η Τερέζα Μέι αναζητούσε χθες υποστηρικτές για να εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης που έκλεισε με τις Βρυξέλλες, από την οποία, παρότι έχει απορριφθεί με συντριπτική πλειοψηφία από τους κοινοβουλευτικούς δύο φορές, θα εξαρτηθεί εάν θα υπάρξει συντεταγμένη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 22 Μαΐου.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν συνεχάρη τη Βουλή για την ανάκτηση του ελέγχου της διαδικασίας του Brexit.

Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων απέρριψαν οριακά (314 ψήφοι υπέρ, 311 κατά) τροπολογία της αντιπολίτευσης που απέκλειε την «άτακτη» αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς ρητή έγκριση του κοινοβουλίου.

Πριν από την ψηφοφορία, η Τερέζα Μέι διαπίστωσε πως δεν έχει «ακόμα επαρκή υποστήριξη» ώστε να ζητήσει τρίτη ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης, ωστόσο επέμεινε πως ελπίζει ακόμη να εξασφαλίσει ικανό αριθμό ψήφων. Αλλά η έγκριση της τροπολογίας θέτει εν αμφιβόλω τα σχέδιά της, ειδικά εάν το κοινοβούλιο ταχθεί υπέρ ηπιότερου Brexit. Μολαταύτα, η αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος δεν δεσμεύεται ότι θα εφαρμόσει τα αποτελέσματα οποιασδήποτε από τις λεγόμενες «ενδεικτικές ψηφοφορίες» παρά μόνο ότι θα «εργαστεί» με το κοινοβούλιο για να «βρεθεί ο δρόμος που θα ακολουθηθεί» εάν απορριφθεί ξανά η συμφωνία.

Θεωρητικά, η Βρετανία θα αποχωρούσε από την ΕΕ αυτή την Παρασκευή. Όμως, ελλείψει ψήφων για να εγκριθεί η συμφωνία για το διαζύγιο που διαπραγματεύθηκε με τις Βρυξέλλες, η Μέι αναγκάστηκε να ζητήσει αναβολή από την ΕΕ, και πλέον η ιστορική εξέλιξη αναμένεται να γίνει πραγματικότητα ως τη 12η Απριλίου το αργότερο.

Η Τερέζα Μέι συγκάλεσε νωρίτερα χθες το υπουργικό της συμβούλιο εν μέσω οργίου φημών ότι πιέζεται ολοένα περισσότερο από το κόμμα της να παραιτηθεί. Πολλοί ευρωσκεπτικιστές Τόρις αντιτάσσονταν στην αναβολή του Brexit και ορισμένοι πιέζουν ακόμα και για αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Η ΕΕ συμφώνησε η διαδικασία να παραταθεί ως την 22α Μαΐου, αλλά με την προϋπόθεση ότι η συμφωνία αποχώρησης θα εγκριθεί εντός της εβδομάδας. Εάν δεν εγκριθεί, οι ηγέτες των 27 δέχθηκαν η αποχώρηση της Βρετανίας να αναβληθεί ως τη 12η Απριλίου και κατόπιν το Λονδίνο να ορίσει τα επόμενα βήματα «πέραν της ημερομηνίας αυτής».

Οι Βρετανοί συνεχίζουν ακόμη σήμερα να μη γνωρίζουν υπό ποιους όρους θα αποχωρήσει η χώρα τους από την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε χθες ότι το διαζύγιο τη 12η Απριλίου χωρίς συμφωνία – άρα χωρίς μεταβατική περίοδο – είναι «ολοένα και πιο πιθανό».