Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι τόνισε ότι δεν έχει πρόθεση να παραχωρήσει το πρωθυπουργικό αξίωμα στον αρχηγό της αντιπολιτευόμενης Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι.

Ο κ. Θάτσι, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Μπότα σοτ» ανέφερε ότι θα παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο έως το τέλος της θητείας του, δηλαδή έως την προκήρυξη νέων βουλευτικών εκλογών στο Κόσοβο.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου είπε ότι παραμένει πιστός στη συμφωνία με τους ψηφοφόρους και πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή και το πρωθυπουργικό αξίωμα δεν θα αμφισβητηθούν υπό καμία συνθήκη.

«Θα διαφυλάξω την εμπιστοσύνη που εκδήλωσαν οι πολίτες του Κοσόβου προς το πρόσωπό μου, όταν ορίστηκα πρωθυπουργός. Η συμφωνία με τους ψηφοφόρους δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί υπό κανένα τίμημα ή πολιτική συμφωνία» υπογράμμισε ο κ. Θάτσι.

Και ανώτατα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου (DPK) σε αρκετές περιπτώσεις, κυρίως ο αντιπρόεδρος του κόμματος και αναπληρωτής πρωθυπουργός, Χαϊρεντίν Κούτσι τόνισαν ότι είναι έτοιμοι για συνεργασία με τη Συμμαχία για το μέλλον του Κοσόβου, αλλά διευκρίνισαν ότι το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου δεν εξετάζει την πιθανότητα παράδοσης της πρωθυπουργίας στον Ραμούς Χαραντινάι.

Ο Ραμούς Χαραντινάι και οι συνεργάτες του, μετά την επιστροφή του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), το οποίο τον απάλλαξε από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, δήλωναν ότι θα εισέλθουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, μόνον αν ο κ. Χαραντινάι γίνει πρωθυπουργός, μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta.

Ο πολιτικός αναλυτής από την Πρίστινα, Φατμίρ Σεχόλι, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ντνέβνικ», τόνισε ότι ο κ. Θάτσι στις 17 Ιανουαρίου πιθανότατα θα συναντηθεί τελευταία φορά με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς στις Βρυξέλλες, επειδή στις 5 Φεβρουαρίου επικεφαλής της κυβέρνησης θα τεθεί ο πρώην πρωθυπουργός, Ραμούς Χαραντινάι.