Ήταν στις 3 Μαΐου του 1966 σε ένα επεισόδιο της αμερικανικής εκπομπής «Tonight Show» που ο δημοφιλής παρουσιαστής Johnny Carson αφιέρωσε λίγα λεπτά για να δείξει στους τηλεθεατές ένα άγνωστο ακόμα παιχνίδι.

Και, καθόλου τυχαία, καλεσμένη εκείνη τη βραδιά ήταν η ξανθιά σεξοβόμβα Eva Gabor. Έπειτα από μερικές κινήσεις των ποδιών στις κόκκινες και τις μπλε βούλες, τα σώματά τους μπλέχτηκαν παιχνιδιάρικα κόμπο και επικράτησε πανδαιμόνιο στο ζωντανό κοινό του στούντιο.

Το γνωστό μας Twister έμελλε να πουλήσει πάνω από 3 εκατ. κομμάτια στις ΗΠΑ εκείνη τη χρονιά, διχάζοντας τον κόσμο και τους ειδικούς. Η ιδέα του «παιχνιδιού που σε δένει κόμπο», όπως το διαφήμιζε ο δημιουργός και διαφημιστής Reyn Guyer, προερχόταν από ένα μαρκετίστικο τρικ που τον προσέλαβε να κάνει μια εταιρία με λούστρα παπουτσιών.

Ο Guyer και η διαφημιστική του Reynolds Guyer Agency of Design έφτιαξαν ένα ταμπλό με πολύχρωμες κηλίδες για να φανούν καλύτερα τα καλογυαλισμένα παπούτσια των παιδιών, στο μυαλό του γεννήθηκε όμως ένα παιχνίδι, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που τα πιόνια θα ήταν τα σώματα των ανθρώπων.

«King’s Footsie» το έλεγε το 1965, όταν το κατέβασε στην αγορά, και όλοι φαίνονταν να το καταδιασκεδάζουν, νικητές και χαμένοι. Την επόμενη χρονιά το επανασχεδίασε και το έριξε εκ νέου στην αγορά ως «Twister», μια διαφορετική εκδοχή του κυκλοφόρησε ταυτοχρόνως και το πράγμα άρχισε να γίνεται μπερδεμένο με την πατρότητα του παιχνιδιού και τα ονόματα στις πατέντες.

Αφήνοντας κατά μέρος τις νομικές διαμάχες, υπήρχε κι ένα ακόμα πρόβλημα, ένα πρόβλημα που καθόταν στον λαιμό των παιχνιδάδικων: η πρόδηλη σεξουαλική φύση αυτού του «σωματικού κόμπου»! Πολυκαταστήματα και μεγάλα καταστήματα παιχνιδιών δεν το έβαζαν στα ράφια τους, καθώς ανησυχούσαν για τις αντιδράσεις των γονέων.

Τον πρώτο μήνα της κυκλοφορίας του, δεν πούλησε σχεδόν τίποτα. Κι αυτό θα ήταν ουσιαστικά το τέλος του, αν η διαφημιστική δεν κατέφευγε σε μια ύστατη λύση, έναν χρόνο αργότερα: να το διαφημίσει στο «Tonight Show». Μετά την μπερδεψοδουλειά Carson και Gabor, το παιχνίδι έγινε ανάρπαστο.

Όχι ότι έμπαινε στα μεγάλα παιχνιδάδικα, καθώς πολλοί έσπευσαν να το χαρακτηρίσουν «σεξ στο κουτί» και τα σεμνότυφα ήθη το αντιστρατεύονταν. Άκου παιχνίδι για όλη την οικογένεια, έλεγαν χαρακτηριστικά, αυτό είναι μόνο για πάρτι και ξαναμμένους εφήβους!

Παρά τις επικρίσεις και το αμφιλεγόμενο του στοιβάγματος σωμάτων πάνω σε σώματα, το Twister έγινε το Παιχνίδι της Χρονιάς το 1967 και κυριολεκτικά ανάρπαστο κατά την επόμενη δεκαετία.

Το 1987 μάλιστα ακριβώς 4.160 φοιτητές του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης έθεσαν και το παγκόσμιο ρεκόρ στο Twister…