Το υπουργείο Εσωτερικών του Ισαρήλ έδωσε το «πράσινο φως» για την οικοδόμηση 1.500 κατοικιών στη συνοικία Ράματ Σλόμο στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, ένα έργο που έχει ήδη καταδικαστεί από την Ουάσιγκτον το 2010.

Το αμφιλεγόμενο έργο πάγωσε αφού όμως πρώτα προκάλεσε μια σοβαρή διπλωματική κρίση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ιερουσαλήμ του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στις 9 Μαρτίου του 2010.

«Η επιτροπή του Υπουργείου για την περιοχή της Ιερουσαλήμ μείωσε τον αριθμό των κατοικιών από 1.600 σε 1.500, και το σχέδιο του έργου θα πρέπει να υποβληθεί εκ νέου και να πληροί τις προϋποθέσεις για την τελική έγκριση», εξήγησε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Το έργο αυτό θα μπορούσε να πάρει μήνες ή ακόμα και χρόνια, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, Εφράτ Ορμπαχ.

Το υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει στις 3 Δεκεμβρίου την πραγματοποίηση αυτής της συνόδου της επιτροπής, σε μια στιγμή που ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεχόταν ένα κύμα διεθνών επικρίσεων για την απόφασή του να ξαναρχίσει το έργο της κατασκευής στον τομέα «Ε1», κοντά στην Ιερουσαλήμ, ως κύρωση κατά της ένταξης της Παλαιστίνης με το καθεστώς του κράτους μη μέλους παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη.

Το έργο, που είχε παγώσει από το 2005 υπό την πίεση των ΗΠΑ, και θα συνέδεε τον οικισμό Μάαλε Αντουμίμ με εβραϊκούς οικισμούς στην ανατολική Ιερουσαλήμ, θα κόψει στα δυο τη Δυτική Όχθη, θα απομονώσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και θα υπονομεύει τη βιωσιμότητα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού Κράτους.