Σε μια ενέργεια δίχως προηγούμενο, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου άνοιξε ένα σουπερμάρκετ στο Σιάτλ των ΗΠΑ όπου όλα γίνονται ηλεκτρονικά.

Εκατοντάδες κάμερες στο ταβάνι και ηλεκτρονικοί αισθητήρες αναγνωρίζουν τόσο τον πελάτη όσο και τα αντικείμενα που επιλέγει, κι έτσι όταν κάνει να φύγει από το κατάστημα χρεώνεται αυτόματα η πιστωτική του κάρτα!

Για να μπεις στο κατάστημα, πρέπει να περάσεις το κινητό σου από μια υποδοχή έχοντας φορτώσει την εφαρμογή Amazon Go. Αυτό το απλό βήμα σου δίνει πρόσβαση σε όλα αυτά τα σάντουιτς, τις σαλάτες, τους χυμούς και τα μπισκότα που βρίσκονται στα ράφια, αλλά και στις σακούλες που περιμένουν τον πελάτη.

Λόγος για καρότσια και καλάθια δεν υπάρχει εδώ, μιας και δεν πρόκειται να ξεφορτώσεις τα ψώνια στο ταμείο. Τα βάζεις από την αρχή στη σακούλα και ξένοιασες! Μόλις βγάλεις ένα προϊόν από το ράφι του, αυτό χρεώνεται αμέσως στον λογαριασμό σου στην εφαρμογή της Amazon, ενώ αν το αφήσεις πίσω, τότε η χρέωση ακυρώνεται. Έτσι γλιτώνει η Amazon από τις μικροκλοπές των προϊόντων.

Κατά την έξοδο από το Amazon Go βγαίνει και η ηλεκτρονική πάντα απόδειξη με το άθροισμα. Το κατάστημα είχε ανοίξει πιλοτικά τον Δεκέμβριο του 2016 αποκλειστικά για τους υπαλλήλους της Amazon και τώρα είναι έτοιμο να υποδεχτεί το καταναλωτικό κοινό.

Η Amazon δεν έχει ξεκαθαρίσει πάντως αν θα ανοίξει κι άλλα Go καταστήματα, τα οποία λειτουργούν ανεξάρτητα από την αλυσίδα Whole Foods που αγόρασε πέρυσι έναντι 13,7 δισ. δολαρίων… Πάντως πληροφορίες που δημοσιεύει το TechCrunch, αναφέρουν πως δεν αποκλείεται το concept να έρθει και στην Ευρώπη, με την Amazon να κοιτά ήδη κατάλληλους χώρους. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, η αρχή ίσως γίνει από το Λονδίνο.