Αποφασισμένος να περάσει στη Βενεζουέλα η ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνουν ξένες χώρες δηλώνει ο αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος της χώρας Χουάν Γκουαϊδό, παρά την κατηγορηματική αντίθεση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Μιλώντας ενώπιον δεκάδων χιλιάδων οπαδών του στο Καράκας, ο Γκουαϊδό χαρακτήρισε τον Μαδούρο «σφετεριστή» και τόνισε πως πρέπει να φύγει.

Νωρίτερα, ο Μαδούρο είχε επαναλάβει στο BBC πως δεν θα επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα, θεωρώντας πως είναι προοίμιο επέμβασης των ΗΠΑ στη χώρα.

ΗΠΑ και πολλές δυτικές χώρες έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό στη θέση του προέδρου της χώρας, ενώ ο Μαδούρο, που στηρίζεται από τη Ρωσία και την Κίνα, μεταξύ άλλων, δέχεται αυξημένες πιέσεις να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές.

Ο Γκουαϊδό είπε στους οπαδούς του πως η ανθρωπιστική βοήθεια θα περάσει στη Βενεζουέλα στις 23 Φεβρουαρίου. «Έχουμε περίπου 300.000 πολίτες που θα πεθάνουν αν η βοήθεια δεν περάσει στη χώρα. Υπάρχουν δύο εκατομμύρια άνθρωποι που η υγεία τους είναι σε κίνδυνο» τόνισε.

Την περασμένη εβδομάδα, τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια από τις ΗΠΑ έφτασαν στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία, όπου και ακινητοποιήθηκαν από τον στρατό της Βενεζουέλας.

Στη συνέντευξή του στο BBC, ο Νικολάς Μαδούρο χαρακτήρισε την κυβέρνηση Τραμπ «μία συμμορία εξτρεμιστών» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την κρίση στη χώρα του. Επανέλαβε πως δεν θα επιτρέψει να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια από τις ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και πως δεν βλέπει την ανάγκη για πρόωρες προεδρικές εκλογές.