Μετά από 20 μήνες εμφυλίου στη Συρία ο αριθμός των προσφύγων που καταφεύγουν στην Τουρκία για να γλιτώσουν από την αιματοχυσία αυξάνεται ραγδαία.

Μόλις χθες 8.000 Σύροι πέρασαν τα τουρκικά σύνορα ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στις 120.000 χιλιάδες. «Οι 5.000 οδηγήθηκαν σε έναν καταυλισμό της πόλης Ακτσάκαλε, κοντά στα συριακά σύνορα και οι άλλοι θα φιλοξενηθούν σε συγγενείς στην Τουρκία» είπε αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έξι τούρκοι πολίτες που διέμεναν στη γειτονική πόλη Τσεϊλανπινάρ τραυματίστηκαν από αδέσποτες σφαίρες από την έναρξη, το βράδυ της Τετάρτης, των μαχών στο μεθοριακό φυλάκιο Ρας αλ Άιν. Την ίδια ώρα 26 αξιωματικοί του τακτικού συριακού στρατού, ανάμεσά τους δύο στρατηγοί, αποσκίρτησαν στην Τουρκία.

Οι αξιωματικοί, μεταξύ τους 11 συνταγματάρχες, δύο αντισυνταγματάρχες, δύο ταγματάρχες, τέσσερις λοχαγοί και πέντε υπολοχαγοί, πέρασαν τα τουρκικά σύνορα και έφθασαν στον καταυλισμό Απαϊντίν της επαρχίας Χατάι μαζί με τις οικογένειές τους και άλλους στρατιώτες, συνολικά 71 άνθρωποι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Στον καταυλισμό αυτό φιλοξενούνται και άλλοι πρώην αξιωματικοί του συριακού στρατού που αποσκίρτησαν στην Τουρκία.