Για «εσκεμμένη άγνοια» όσον αφορά τα μαθήματα της Ελλάδας επικρίνει η εφημερίδα New York Times τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ, Μιτ Ρόμνεϊ, με αφορμή την αναφορά του, κατά την τρίτη τηλεμαχία με τον πρόεδρο Ομπάμα, ότι «οι ΗΠΑ οδεύουν προς το δρόμο της Ελλάδας».

Σύμφωνα με το κύριο άρθρο της εφημερίδας, απαιτούνται «άμεσες βαθιές περικοπές» στον προϋπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου η χώρα να αποφύγει μια κρίση χρέους, ενώ επισημαίνει ότι «δυστυχώς, το περίεργο αυτό σχόλιο για την Ελλάδα δεν αποτελεί έκπληξη σε μια προεκλογική εκστρατεία που έχει απομακρυνθεί από τα πραγματικά δεδομένα».

«Ωστόσο, αυτό που είναι περισσότερο ενοχλητικό είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σχόλιο καταδεικνύει μια εσκεμμένη άγνοια για τα μαθήματα της Ελλάδας και τέτοιου είδους άγνοια μπορεί να οδηγήσει μόνο σε κακές πολιτικές αποφάσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Το μάθημα που μπορεί να διδαχθεί κανείς από την Ελλάδα είναι ότι το δημοσιονομικό της χάλι επιδεινώθηκε κατά πολύ, εξαιτίας των μεγάλων περικοπών στον προϋπολογισμό», αναφέρεται, επίσης, στο δημοσίευμα.

Και συμπληρώνει: «τα νέα στοιχεία από την ΕΕ, που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα, δείχνουν, ότι οι χώρες που προέβησαν στις πιο ανελέητες περικοπές στους προϋπολογισμούς της – ιδιαίτερα η Ελλάδα – είδαν το συνολικό τους χρέος να αυξάνεται σε αναλογία με την οικονομία τους. Εάν οι κυβερνήσεις προχωρούν ούτως ή άλλως σε βαθιές περικοπές δαπανών, το αποτέλεσμα είναι απλώς μεγαλύτερη οικονομική εξασθένηση, χωρίς την προσδοκώμενη βελτίωση του προϋπολογισμού. Και εάν οι πολιτικές στρατηγικές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για περικοπές στα κυβερνητικά προγράμματα, σε συνδυασμό με υπερβολικές φοροαπαλλαγές, εφαρμόζονταν εδώ, τότε οι ΗΠΑ θα βίωναν ένα ανάλογο αποτέλεσμα».

Την ίδια στιγμή, σε δημοσίευμα της Washington Post, γίνεται αναφορά στην απουσία της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους στην αντιπαράθεση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, με τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του, Μιτ Ρόμνεϊ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και των τηλεμαχιών, μολονότι η ευρωπαϊκή κρίση είχε σημαντικές συνέπειες στην αμερικανική οικονομία.

Όπως επισημαίνεται, δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί ποια θα ήταν η σημερινή κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ εάν δεν υπήρχε η οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή εάν η Γερμανία και τα άλλα ισχυρά κράτη της Ευρώπης είχαν διαχειριστεί την κρίση με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι, μολονότι η κυβέρνηση Ομπάμα είχε τη δυνατότητα να επηρεάσει απευθείας τις εξελίξεις στην Ευρώπη, το ΔΝΤ αποτέλεσε τον κυριότερο δίαυλο για την άσκηση της επιρροής της.