Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Λάκνταρ Μπραχίμι, απηύθυνε μια «πολύ σθεναρή» έκκληση για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στη χώρα και θα υποβάλει μια έκθεση σχετικά με τις προσπάθειες του στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Τετάρτη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Μετά από μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό, ο κ. Μπραχίμι επέστρεψε χθες στο Κάιρο.

Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού είχε νωρίτερα δηλώσει ότι ο Λάκνταρ Μπραχίμι και ο Μπασάρ αλ Ασαντ είχαν «ειλικρινείς και ουσιαστικές» συνομιλίες και ο Σύρος ηγέτης είχε μια θετική αντίδραση στο αίτημα των Ηνωμένων Εθνών για εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός κατά την μουσουλμανική γιορτή του Έιντ αλ Άντχα, που ξεκινάει την Παρασκευή.

Ο Λάκνταρ Μπραχίμι προέτρεψε επίσης τη συριακή αντιπολίτευση να θέσει τέρμα στην σύγκρουση που έχει ρημάξει τη χώρα εδώ και 19 μήνες, οι μάχες όμως μαίνονταν όλη την εβδομάδα, παρά τις εκκλήσεις αυτές.

«Πρέπει να δούμε τι θα συμβεί» σε σχέση με την παρούσα έκκληση για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε χθες ο Νεσίρκι:

«Ο κ. Μπραχίμι ασκεί ισχυρές πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή, όπως άλλωστε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, επειδή είμαστε σε μια πολύ σημαντική περίοδο».

Σύμφωνα με τον κ. Νεσίρκι ο διεθνής μεσολαβητής επιθυμεί την υλοποίηση μιας κατάπαυσης του πυρός «σε μια περίοδο που θα επιτρέπει την ανάπτυξη μιας πολιτικής διαδικασίας».

Ο Λάκνταρ Μπραχίμι θα απευθυνθεί σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, στα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.