Δικαστήριο του νοτίου Ισραήλ αποφάσισε σήμερα να αφήσει ελεύθερους τρεις Ισραηλινούς υπηκόους, οι οποίοι συνελήφθησαν το Σάββατο πάνω στο φινλανδικό πλοίο «Εστέλ», στο οποίο πραγματοποιήθηκε νηοψία ενώ προσπαθούσε να διασπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδος της Γάζας, ανακοίνωσε η συνήγορός τους.

«Το δικαστήριο της Μπιρσέμπα τους άφησε ελεύθερους και διέταξε την κατ’ οίκον κράτησή τους έως αύριο, Τρίτη», τόνισε η Γκάμπι Λάσκι, προσθέτοντας πως κατά τη γνώμη της δεν πρόκειται να τους ασκηθούν διώξεις.

Ωστόσο, ο φίλα προσκείμενος στον παλαιστινιακό σκοπό Ντρορ Φέιλερ, ο οποίος καίτοι γεννημένος στο Ισραήλ αποποιήθηκε της ισραηλινής ιθαγένειάς του, θα αντιμετωπισθεί ως ξένος υπήκοος, τόνισε η ίδια.

Ερωτηθείσα για την τύχη των 19 ξένων υπηκόων που ακόμη κρατούνται στο Ισραήλ, η συνήγορος των συλληφθέντων δήλωσε: «αγνοώ πόσοι βρίσκονται ακόμη στη φυλακή, οι ισραηλινές αρχές δεν με έχουν ενημερώσει ακόμη».

«Εννέα στελέχη απελάθηκαν (πέντε Έλληνες, τρεις Ισπανοί κι ένας Ιταλός) έπειτα από τη γραπτή δήλωσή τους ότι δεν πρόκειται να ασκήσουν έφεση στην απέλασή τους από τον Ισραηλινό πρεσβευτή», είχε τονίσει χθες η εκπρόσωπος των υπηρεσιών Μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών Σαμπίν Χαντάντ.

Η ίδια δήλωσε πως οι μεταξύ των 19 κρατουμένων στις φυλακές Γκίβον ντε Ράμλε, κοντά στο Τελ Αβίβ, βρίσκονται 11 Σουηδοί, 4 Νορβηγοί, 2 Φινλανδοί, ένας Ισπανός κι ένας Καναδός.