Αμερικανός δικαστής μπλόκαρε προσωρινά την εντολή που είχε δώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να μένουν εκτός διαδικασιών ασύλου οι μετανάστες που μπαίνουν παράνομα στις ΗΠΑ από το Μεξικό, κίνηση που θεωρείται ακόμα μία δικαστική ήττα του Τραμπ σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική του πολιτική.

Ο δικαστής Jon Tigar του Σαν Φρανσίσκο εξέδωσε προσωρινή περιοριστική εντολή κατά της οδηγίας Τραμπ, με άμεση και πανεθνική εφαρμογή και διάρκεια έως τουλάχιστον τις 19 Δεκεμβρίου, όταν ο δικαστής αναμένεται να εξετάσει πιο μακροπρόθεσμα μέτρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να εξετάζονται οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου μόνο όσων μεταναστών θα παρουσιάζονται σε νόμιμα κι επίσημα σημεία εισόδου στη χώρα. Οργανώσεις για τα πολιτικά δικαιώματα προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη εναντίον της οδηγίας αυτής.

Στην απόφασή του, ο δικαστής επισημαίνει πως σύμφωνα με το Κογκρέσο οι μετανάστες μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις ασύλου ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο μπαίνουν στη χώρα. «Όποια κι αν είναι η οπτική της διακυβέρνησης Τραμπ, δεν μπορεί να ξαναγράψει τους μεταναστευτικούς νόμους για να επιβάλλει μία κατάσταση που το Κογκρέσο απαγορεύει» τόνισε.