Στους δρόμους βγήκαν εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης Τιχουάνα, στο Μεξικό, στα σύνορα με τις ΗΠΑ, διαμαρτυρόμενοι για τους χιλιάδες μετανάστες από το λεγόμενο καραβάνι, που ξεκίνησε από την κεντρική Αμερική και επιχειρεί να φτάσει σε αμερικανικό έδαφος.

Οι κάτοικοι, όπως μεταδίδει το BBC, ζητούν από τους μετανάστες να εγκαταλείψουν την Τιχουάνα.

Οι μετανάστες που έφτασαν εκεί είναι μέρος του μεγάλου καραβανιού, που διασχίζει το Μεξικό με σκοπό να ζητήσει άσυλο στις ΗΠΑ.

Περιμένοντας την άφιξη των μεταναστών, ΗΠΑ και Μεξικό αύξησαν τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά τους.

Ο δήμαρχος της Τιχουάνα Juan Manuel Gastelum δήλωσε την Παρασκευή πως αναμένει να φτάσουν 10.000 μετανάστες στην πόλη τις επόμενες εβδομάδες, προειδοποιώντας πως η Τιχουάνα δεν είναι προετοιμασμένη για αυτή τη «χιονοστιβάδα».

Τα καταφύγια της πόλης ήταν ήδη γεμάτα και οι αρχές ζήτησαν κυβερνητική βοήθεια.

Τα λόγια του δημάρχου της Τιχουάνα επικαλέστηκε και ο Ντόναλντ Τραμπ, γράφοντας στο Twitter: «Ο δήμαρχος της Τιχουάνα δήλωσε πως η πόλη δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για να διαχειριστεί τόσους μετανάστες. Το ίδιο και οι ΗΠΑ, δεν είναι προετοιμασμένες γι’ αυτή την εισβολή και δεν θα τη δεχτούν. Προκαλούν εγκληματικότητα και μεγάλα προβλήματα στο Μεξικό. Πηγαίνετε σπίτια σας!»

 

Το αντιμεταναστευτικό αίσθημα είναι αισθητό στους δρόμους της Τιχουάνα, σημειώνει το βρετανικό δίκτυο.

«Είναι εισβολείς! Είναι ένοπλοι! Φύγετε από τη χώρα!» φώναζαν οι διαδηλωτές, σύμφωνα με το Reuters.

Η 58χρονη Esther Monroy εξέφρασε στο AFP τον φόβο πως ο μεγάλος αριθμός των μεταναστών μπορεί να οδηγήσει σε κλείσιμο των συνόρων. «Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εξαρτημένοι από ανθρώπους που περνούν τα σύνορα και από τις δύο πλευρές. Αν τα κλείσουν, θα είναι λάθος των μεταναστών» τόνισε.

«Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί αν το ελέγξει όλο αυτό, το οργανωμένο έγκλημα και το καρτέλ ναρκωτικών θα μπορέσει» σχολίασε η America Villa. «Δεν μας νοιάζει ποιος θα το κάνει, αλλά θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη γι’ αυτούς τους ανθρώπους».

Δεν είναι όμως όλοι εναντίον των μεταναστών. Παρόμοια διαδήλωση έγινε και προς υποστήριξή τους. Υπήρξε κατανόηση και από τους ίδιους τους μετανάστες.

«Έχουν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν γιατί δεν τους αρέσει που είμαστε εδώ, ωστόσο οι Μεξικανοί είναι καλοί άνθρωποι» είπε στο Reuters η μετανάστρια από την Ονδούρα Karina Rosales.«Είναι σαν κι εμάς. Αλλά εμείς μόνο θα περάσουμε από εδώ, δεν θα μείνουμε στο Μεξικό».