Μερικές ημέρες μετά τις βίαιες διαμαρτυρίες που συγκλόνισαν τον μουσουλμανικό κόσμο για την αντιισλαμική ταινία αμερικανικής παραγωγής και τη δημοσίευση από τη γαλλική εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα «Σαρλί Εμπντό» σκίτσων που κρίθηκαν προσβλητικά για το Ισλάμ, το ισπανικό περιοδικό πολιτικής σάτιρας «El Jueves» έδωσε συνέχεια στο τεύχος του που κυκλοφόρησε χθες στην υπόθεση του σκίτσου του προφήτη Μωάμεθ, με το εξώφυλλό του να έχει τον τίτλο: «Μα… ξέρει κανείς πώς είναι ο Μωάμεθ;».

Οποιαδήποτε απεικόνιση του προφήτη Μωάμεθ θεωρείται βλάσφημη από τους μουσουλμάνους. Το θέμα αυτό προκάλεσε επίσης μια δημόσια συζήτηση στη Δύση όσον αφορά τη λογοκρισία και την ελευθερία του λόγου.

Το «El Jueves» αρνήθηκε να σχολιάσει στο Reuters σε ερώτημα για τα κίνητρα του τεύχους αυτού.

Ωστόσο σε σχόλιά της στον ιστότοπο Huffington Post, η εκδότρια του περιοδικού Μάιτε Κίλεθ δήλωσε ότι αποφάσισαν να πάρουν μια χιουμοριστική θέση απέναντι σε ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα.

«Αν δεν μπορείς να απεικονίσεις τον Μωάμεθ, πώς ξέρεις ότι είναι αυτός στα σκίτσα;» διερωτήθηκε.

Την περασμένη εβδομάδα η γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo δημοσίευσε σκίτσα του Μωάμεθ λίγο μετά τις βίαιες διαμαρτυρίες κατά της αμερικανικής παραγωγής ταινίας «Η Αθωότητα των Μουσουλμάνων» σε μουσουλμανικές χώρες.

Η ισπανική πρεσβεία στην Αίγυπτο συνέστησε χθες προσοχή στους ισπανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα για οποιεσδήποτε αντιδράσεις στο σκίτσο του «El Jueves». Ωστόσο ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν οι ισπανικές αρχές θα εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας σε άλλες αραβικές χώρες.

«Ακόμη εξετάζουμε τι μέτρα να πάρουμε», δήλωσε πηγή του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών.