Ο Τουρκοκύπριος απατεώνας επιχειρηματίας Ασίλ Ναντίρ, που κρίθηκε ένοχος από τη βρετανική δικαιοσύνη για υπεξαίρεση 28,8 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 36,5 εκ. ευρώ) από την εταιρεία του, καταδικάστηκε σήμερα σε κάθειρξη δέκα ετών.

Στις αρχές της εβδομάδας το δικαστήριο του Ολντ Μπέιλι είχε κρίνει ένοχο τον 71χρονο επιχειρηματία και είχε ορίσει για σήμερα την απαγγελία της ποινής.

«Ήσασταν ήδη πλούσιος, αλλά το δέλεαρ του κέρδους σας ώθησε στην κλοπή», είπε στον Ναντίρ ο δικαστής.

Στις 27 Σεπτεμβρίου αναμένεται να αποφασιστεί το ύψος της αποζημίωσης που θα καταβάλει ο Ναντίρ στα διοικητικά στελέχη της εταιρείας Polly Peck και ποιο θα είναι το ποσό των δικαστικών εξόδων που θα κληθεί να πληρώσει.

Ο επιχειρηματίας, που δηλώνει αθώος, είχε υπεξαιρέσει τα χρήματα αυτά την τριετία 1987-90. Υποστηρίζει όμως ότι απλώς μετέφερε χρήματα από τη μία επιχείρηση σε άλλη. Το 1993, μετά την πτώχευση της Polly Peck, έφυγε στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο. Επέστρεψε στη Βρετανία το 2010 αφού το Λονδίνο του εγγυήθηκε ότι δεν θα προφυλακιζόταν αλλά θα παρέμενε ελεύθερος μέχρι να γίνει η δίκη του. Είχε μάλιστα καταβάλει εγγύηση 250.000 λιρών.