Ένας αυστριακός φοιτητής, ο Μαξ Τσίρνγκαστ, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία, φυλακίσθηκε για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Εκτός από τις σπουδές του, ο Τσίρνγκαστ είναι συνεργάτης μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία και στο εξωτερικό, κυρίως στη γερμανόφωνη επιθεώρηση της άκρας αριστεράς Re:volt. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατήγγειλαν τη σύλληψή του και ζήτησαν να απελευθερωθεί.

Αυτός ο 29χρονος Αυστριακός, ο οποίος κάνει μάστερ στις Πολιτικές Επιστήμες στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής (ODTU) στην Άγκυρα, φυλακίσθηκε χθες το βράδυ για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» της άκρας αριστεράς, εξήγησε ο δικηγόρος του, ο Ταμέρ Ντογάν.

«Ο Μαξ δεν έχει καμιά σχέση με τρομοκρατική οργάνωση», επέμεινε.

Ερωτηθείς σχετικά με βιβλία και έρευνες για έναν τούρκο κομμουνιστή ηγέτη που βρέθηκαν στην κατοχή του, ο Τσίρνγκαστ, ο οποίος ζει στην Τουρκία εδώ και 3 χρόνια και μιλάει τουρκικά, δήλωσε πως είναι «ερευνητής», σύμφωνα με τα πρακτικά της ακροαματικής συνεδρίασης που είδε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Έχω βιβλία αριστερής ιδεολογίας, δεξιάς, ακόμη και λογοτεχνικά έργα», τόνισε.

Όσο για τα άρθρα του που αφορούν το κουρδικό ζήτημα και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν που θεωρείται τρομοκρατικό στην Τουρκία, υποστηρίζει πως έγραψε για το θέμα με τρόπο «αντικειμενικό».

«Είναι ένας δημοσιογράφος που εργάζεται μέσα στο πλαίσιο του νόμου», επιμένει ο δικηγόρος του.

Ο Τσίρνγκαστ κατηγορείται ότι ανήκει σε μια μικρή οργάνωση της αριστεράς, όμως ο δικηγόρος του και ο ίδιος διαβεβαιώνουν πως η οργάνωση αυτή «δεν υφίσταται».

Κατά τη σύλληψή του στις 11 Σεπτεμβρίου, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα είχαν ζητήσει την «άμεση» απελευθέρωσή του.

«Διαφορές στις πολιτικές απόψεις δεν μπορεί να δικαιολογούν συλλήψεις ή εκφοβισμούς, κάτι που γίνεται όλο και περισσότερο στην Τουρκία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αυστριακή οργάνωση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Δύο άλλα πρόσωπα που δικάζονταν μαζί με τον Τσίρνγκαστ, η ψυχολόγος Χατιτσέ Γκετς και ο φοιτητής Μιτατζάν Τουρεκτέν, αμφότεροι Τούρκοι, φυλακίσθηκαν επίσης χθες το βράδυ, σύμφωνα με τα πρακτικά της ακροαματικής συνεδρίασης.