«Δυστυχώς, μας λείπει απέναντι στην Ελλάδα αυτό το αποκαλούμενο ευρωπαϊκό πνεύμα για το οποίο ο ύμνος και η σημαία θα ήταν μόνον τα όργανα», τόνισε σήμερα σε συνέντευξή του ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.

Ο κ. Πρόντι σε ιταλική εφημερίδα απαντά καταφατικά σε σχετική ερώτηση εάν οι Έλληνες εξαπάτησαν τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, συμπληρώνει όμως ταυτόχρονα πως «αυτό συνέβη γιατί τους άφησαν» και ο ίδιος αναφέρει ως λόγο το ότι οι Ευρωπαίοι δεν ήθελαν τη δημιουργία δυνατοτήτων ελέγχου όταν καθιερώθηκε το ευρώ, ούτε καν τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, γιατί ήταν μια υπερεθνική υπηρεσία.

Προσθέτει ακόμη ότι φυσικά είναι εύκολη η εξαπάτηση όταν κανείς δεν ελέγχει τα στοιχεία, όπως συμβαίνει και με έναν μαθητή όταν δεν υπάρχει δάσκαλος που να διορθώνει τις ασκήσεις του.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν η Ευρώπη χειρίστηκε σωστά την ελληνική κρίση, ο κ. Πρόντι απαντά πως η μεγάλη καθυστέρηση των Γερμανών έκανε πολύ μεγαλύτερη αυτή την κρίση απ’ ό,τι αυτή θα έπρεπε να είναι και υπενθυμίζει πως η Ελλάδα εκπροσωπεί μόλις το 2,6% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, κάτι μηδαμινό στην πραγματικότητα.

Ως προς το σημερινό ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη, ο ίδιος θεωρεί τη χώρα αυτή την, με απόσταση, ισχυρότερη οικονομική δύναμη, όμως, όπως προσθέτει, οι Γερμανοί δεν μπορούν να καταλάβουν ότι είναι μεν μεγάλοι αρκετά για να ηγηθούν της Ευρώπης, αλλά όχι αρκετά μεγάλοι για να κυριαρχήσουν μόνοι τους στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η γερμανική κοινή γνώμη δεν είναι φιλευρωπαϊκή, ο Γερμανός ψηφοφόρος νομίζει πως αυτός μόνος του πρέπει να πληρώσει για την Ελλάδα, κάτι που δεν είναι αλήθεια, όλοι πληρώνουν, και οι Γερμανοί δεν σκέπτονται ποτέ πως το εμπορικό τους ισοζύγιο θα ήταν σήμερα απείρως σε χειρότερη κατάσταση εάν δεν υπήρχε το ευρώ.