Περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πνιγεί μέχρι στιγμής φέτος στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να φτάσουν από τη Λιβύη στην Ευρώπη, ενώ μεγάλη αύξηση στη ροή τους καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, καθώς προσπαθούν να προλάβουν την επικείμενη σκλήρυνση της στάσης της ΕΕ, ανακοίνωσε χθες αργά ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, περίπου 204 άνθρωποι έχουν πνιγεί τις τελευταίες ημέρες αφού επιβιβάστηκαν από διακινητές σε μη ασφαλή πλοιάρια, με 103 να χάνουν τη ζωή τους σε ένα ναυάγιο την Παρασκευή και πολλούς άλλους να πνίγονται χθες όταν μια φουσκωτή βάρκα ανατράπηκε ανατολικά της Τρίπολης με 41 πρόσφυγες να διασώζονται.

«Καταγράφεται μια ανησυχητική αύξηση στον αριθμό των θανάτων στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο Οτμάν Μπελμπέισι, επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ για τη Λιβύη.

«Οι διακινητές εκμεταλλεύονται την απελπισία των προσφύγων να φύγουν προτού η Ευρώπη λάβει περαιτέρω μέτρα για να εμποδίσει τον διάπλου της Μεσογείου».

Η αύξηση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες ενδέχεται να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως υποστήριξε ο Λέοναρντ Ντόιλ, εκπρόσωπος του ΔΟΜ, όπως οι καλές καιρικές συνθήκες και το τέλος του Ραμαζανιού.

«Όμως υπάρχει και η παγκόσμια παραδοχή ότι η ΕΕ αρχίζει να διαχειρίζεται τη διαδικασία καλύτερα, οπότε προσπαθούν να βγάλουν κέρδος όσο προλαβαίνουν. Οι διακινητές πάντα βάζουν το κέρδος πάνω από την ασφάλεια», πρόσθεσε.

Ωστόσο ο αριθμός των προσφύγων που έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο φέτος είναι υποδιπλάσιος από τον αριθμό που είχε καταγραφεί την ίδια περίοδο πέρυσι παρά την αύξηση των θανάτων τις τελευταίες ημέρες. Όμως το ταξίδι μέσω της ερήμου Σαχάρα και μετά ο διάπλους της Μεσογείου παραμένει ο πιο επικίνδυνος δρόμος για τους μετανάστες παγκοσμίως.

Σε μεγάλο μέρος η προσπάθεια να περιοριστεί η διακίνηση προσφύγων μέσω της Λιβύης βασίζεται σε στο λιμενικό της χώρας αυτής της Βόρειας Αφρικής, το οποίο επιστρέφει εκεί τους πρόσφυγες που διασώζει στα ανοικτά. Όμως οι συνθήκες κράτησής τους στη Λιβύη έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.

Από την Παρασκευή έως την Κυριακή σχεδόν 1.000 πρόσφυγες επέστρεψαν στις λιβυκές ακτές από το λιμενικό της χώρας. Μέχρι στιγμής φέτος το λιμενικό έχει επιστρέψει 10.000 πρόσφυγες στη Λιβύη, τους οποίους η κυβέρνηση της χώρας μεταφέρει σε κέντρα κράτησης.

«Οι πρόσφυγες που επιστρέφουν (στη Λιβύη) από το λιμενικό, δεν θα πρέπει να μεταφέρονται αυτόματα σε κέντρα κράτησης. Ανησυχούμε βαθιά ότι τα κέντρα κράτησης θα είναι και πάλι υπερπλήρη και ότι οι συνθήκες διαβίωσης εκεί θα επιδεινωθούν εξαιτίας της πρόσφατης εισροής προσφύγων», σχολίασε ο Μπελμπέισι.

Ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ αναμένεται να επισκεφθεί την Τρίπολη αυτή την εβδομάδα για να δει από πρώτο χέρι τις συνθήκες κράτησης των προσφύγων.

«Ο ΔΟΜ είναι αποφασισμένος να διασφαλίσει ότι γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων των προσφύγων καθώς όλοι μαζί καταβάλλουμε προσπάθειες για να σταματήσουμε τη διακίνηση ανθρώπων», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Ο Σουίνγκ θα αντικατασταθεί αργότερα φέτος από τον πρώην Ευρωπαίο επίτροπο Αντόνιο Βιτορίνο, ο οποίος εξελέγη την Παρασκευή για να τον διαδεχθεί και έγινε ο δεύτερος μη Αμερικανός που αναλαμβάνει την προεδρία του οργανισμού αυτού.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.