Ένας πολίτης της Ονδούρας καταδικάστηκε την Παρασκευή να εκτίσει ποινή 17,5 χρόνων κάθειρξης διότι σκόπευε να διαπράξει βομβιστική επίθεση στο Μαϊάμι και να προσφέρει υλική υποστήριξη στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ο Βισέντε Αδόλφο Σολάνο, 53 ετών, ομολόγησε την ενοχή του τον Μάρτιο στην κατηγορία ότι σχεδίαζε να πυροδοτήσει εκρηκτικά σε ένα εμπορικό κέντρο στο Μαϊάμι, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, ανέφερε η εισαγγελία σε ανακοίνωσή της, χωρίς να αποκαλύψει πού συγκεκριμένα.

Στις αρχές του 2017, ο άνδρας είχε πει σε ένα άλλο πρόσωπο–που μετατράπηκε κατόπιν σε πληροφοριοδότη των αμερικανικών αρχών -ότι ήθελε να διαπράξει μια επίθεση στο Μαϊάμι και να ενταχθεί στο ΙΚ. Μίλησε επίσης για τα σχέδιά του σε δύο πράκτορες του FBI που υποδύονταν τους οπαδούς της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τους έδωσε βίντεο στα οποία ορκιζόταν πίστη στο ΙΚ.

«Κάθε πρόσωπο που συνωμοτεί για να υποστηρίξει μια ξένη τρομοκρατική οργάνωση θέτει σε κίνδυνο την κοινότητά μας και αυτή η απειλή παραμένει απόλυτη προτεραιότητα για τον γενικό εισαγγελέα και τους εταίρους μας στην αστυνομία», ανέφερε ο Μπέντζαμιν Γκρίνμπεργκ, ομοσπονδιακός εισαγγελέας της νότιας περιφέρειας της Φλόριντας.

Λίγο πριν από τη σύλληψή του, ο Σολάνο είχε προμηθευτεί αυτή που νόμιζε ότι ήταν μια βόμβα και είχε μπει σε εμπορικό κέντρο με σκοπό να διαπράξει επίθεση, χωρίς να γνωρίζει ότι στην πραγματικότητα, ο μηχανισμός δεν ήταν επικίνδυνος για κανέναν.

Συνελήφθη αφού μπήκε στο εμπορικό κέντρο. Θα απελαθεί στην Ονδούρα αφού εκτίσει την ποινή του.