Η πλουσιότερη αυτόνομη επαρχία της Ισπανίας ζήτησε οικονομική βοήθεια καθώς έχει στερέψει από… ρευστό. Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει σε νέο ράλι την απόδοση των ισπανικών ομολόγων, ενώ νέα πτώση σημειώνει το ευρώ. Η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 6,3%, ενώ το ευρώ σημείωσε χαμηλό στα 1,24 δολάρια.

«Δεν μας ενδιαφέρει πώς θα το κάνουν, αλλά πρέπει να καταβάλουμε τις οφειλές μας στο τέλος του μήνα. Μια οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει αν δεν πληρώνει τους λογαριασμούς της» δήλωσε ο πρόεδρος της Καταλονίας Artur Mas όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Καταλονία, η οποία εκπροσωπεί το ένα πέμπτο της ισπανικής οικονομίας, πρέπει να αναχρηματοδοτήσει το 2012 χρέος 13 δισ. ευρώ κάτι που με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, έως αδύνατο.

Όπως εκτιμά το πρακτορείο η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα και εντείνει τις φήμες ότι η Ισπανία θα χρειαστεί πακέτο βοήθειας.

Εκτός από την Καταλονία όλες οι αυτόνομες επαρχίες πρέπει να προχωρήσουν σε αναχρηματοδότηση χρέους ύψους 36 δισ. ευρώ την τρέχουσα χρονιά.