Η στρατηγική του Ιράν στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας θα μπορούσε τελικά να επιτρέψει στη χώρα να κατασκευάσει ένα ατομικό όπλο μέσα σε 60 ημέρες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ.

Η τοποθέτησή του αποσαφηνίζει ορισμένες από τις ανησυχίες της κυβέρνησης του Ισραήλ σχετικά με το ότι η Ισλαμική Δημοκρατία κερδίζει χρόνο καθώς προχωρά σε διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες δυνάμεις για την αναστολή ή την μείωση της κλίμακας του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου το οποίο διαθέτει.

Οι διεθνείς συνομιλίες πρόκειται να ξαναρχίσουν στη Βαγδάτη την 23η Μαΐου.

«Αυτή τη στιγμή προσπαθούν να επιτύχουν ατιμωρησία για το πυρηνικό τους πρόγραμμα. Εάν αποκτήσουν μια στρατιωτική πυρηνική δυνατότητα, ένα όπλο, ή μια αποδεδειγμένη δυνατότητα, ή βρεθούν σε μια κατάσταση στην οποία μπορούν να κατασκευάσουν μια βόμβα μέσα σε 60 ημέρες–θα μπορούσαν να επιτύχουν ένα διαφορετικό είδος ατιμωρησίας, ατιμωρησίας του καθεστώτος», δήλωσε ο Μπαράκ στην εφημερίδα Israel Hayom.

Η Ισλαμική Δημοκρατία εμμένει ότι το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου έχει ειρηνικούς σκοπούς, δηλαδή αφορά την παραγωγή ενέργειας και την κάλυψη ιατρικών αναγκών. Εάν φθάσει υψηλότερα επίπεδα εμπλουτισμού, θα μπορούσε να παραγάγει ουράνιο κατάλληλο για την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών, αλλά και το ίδιο και Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνούν ότι το Ιράν δεν έχει κάνει αυτό το βήμα.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) είχε εκδώσει πέρσι μια έκθεση με την οποία αναφερόταν λεπτομερειακά στις δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης που σχετίζονται με την πιθανή παραγωγή πυρηνικών όπλων από το Ιράν.