Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να καταθέσουν ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοκ και ο γιος του Τζέιμς σε μια επιτροπή που ερευνά τις πρακτικές των μέσων ενημέρωσης. Η επιτροπή δημιουργήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση μετά το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών στο οποίο εμπλεκόταν η εφημερίδα News of the World.

Ο Ρούπερτ Μέρντοκ, πρόεδρος και ιδρυτής του ομίλου News Corp στον οποίο ανήκε η News of the World, μέχρι που την έκλεισε τον Ιούλιο του 2011, θα παρουσιαστεί ενώπιον της επιτροπής την Τετάρτη 25 και ίσως την Πέμπτη 26 Απριλίου.

Ο γιος του Τζέιμς, που παραιτήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου από τη News International, βρετανική θυγατρική του ομίλου News Corp, θα παρουσιαστεί στην ίδια επιτροπή την Τρίτη 24 Απριλίου.

Ο Εβγένι Λεμπέντεφ, ο ρώσος ιδιοκτήτης των βρετανικών εφημερίδων The Independent και London’s Evening Standard, καθώς και ο Έινταν Μπάρκλεϊ, στον οποία ανήκει η Daily Telegraph, αναμένεται να καταθέσουν στην επιτροπή τη Δευτέρα 23 Απριλίου.

Από το Νοέμβριο στην επιτροπή αυτή καταθέτουν μια σειρά μάρτυρες: προσωπικότητες και θύματα που καταγγέλλουν τις ταμπλόιντ εφημερίδες, αλλά και στελέχη του Τύπου.

Την επιτροπή δημιούργησε το καλοκαίρι ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον με στόχο να ρίξει φως στην υπόθεση του σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών στη News of the World και στις πρακτικές του βρετανικού Τύπου εν γένει. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να κάνει μια σειρά προτάσεων ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια σκάνδαλα.

Στο μεταξύ, τρία πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ένας δημοσιογράφος της Sun της ταμπλόιντ εφημερίδας του ομίλου Μέρντοκ, συνελήφθησαν στη Βρετανία, στο πλαίσιο της έρευνας για διαφθορά που συνδέεται με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, ανέφερε η Σκότλαντ Γιαρντ σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο δημοσιογράφος της Sun είναι ο 36χρονος Ντάνκαν Λάρκομπ, ανακτορικός συντάκτης της εφημερίδας.