Πυροβολισμοί έπεσαν στις διαδηλώσεις που γίνονται από χθες στην Καμπούλ του Αφγανιστάν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κάψιμο του Κορανίου από Αμερικανούς Στρατιώτες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Εκατοντάδες Αφγανοί πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι πυροβόλησαν στον αέρα για να τους διαλύσουν. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Θάνατος στην Αμερική» και «Θάνατος στον Καρζάι» σε συγκεντρώσεις στα περίχωρά της Καμπούλ, ενώ άλλες διαδηλώσεις εξελίσσονται στην Τζαλαλαμπάντ στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Περίπου 2.000 Αφγανοί συγκεντρώθηκαν χθες Τρίτη έξω από τις πύλες της αεροπορικής βάσης Μπαγκράμ, αρχηγείο των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, 60 χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ, διαμαρτυρόμενοι για τα καμένα αντίτυπα του Κορανίου που βρέθηκαν στα σκουπίδια.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα πως τα αντίτυπα του Κορανίου που κάηκαν είχαν κατασχεθεί από τους κρατούμενους γιατί τα χρησιμοποιούσαν για να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Όμως, σύμφωνα με άλλους αμερικανούς αξιωματούχους, οι αρχές της βάσης θα μπορούσαν να έχουν αφαιρέσει τα αντίτυπα του Κορανίου από τους κρατούμενους με έναν πιο κατάλληλο τρόπο.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα, όπως και ο διοικητής της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αφγανιστάν (Isaf) στρατηγός Τζον Αλεν ζήτησαν χθες συγγνώμη από τον αφγανικό λαό. Ο στρατηγός Αλεν, που ζήτησε την διεξαγωγή έρευνας, δεν επιβεβαίωσε επισήμως πως τα αντίτυπα του Κορανίου κάηκαν, όπως ανακοίνωσε η αφγανική αστυνομία.

Δείτε φωτογραφίες