Ο άνδρας που σκότωσε σήμερα δύο νεαρές γυναίκες έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Σεν-Σαρλ στη Μασσαλία «είναι γνωστός από τις αστυνομικές υπηρεσίες για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου», δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές στις υπηρεσίες που διεξάγουν τις έρευνες.

«Αυτή τη στιγμή επιβεβαιώνουμε την ταυτότητα του άνδρα, όμως τα αποτυπώματά του τον εμπλέκουν σε αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου» που έχει διαπράξει με διάφορες ταυτότητες, διευκρίνισε μία από τις πηγές αυτές.

Ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ αντέδρασε σήμερα στην επίθεση στη Μασσαλία, της οποίας επελήφθη η αντιτρομοκρατική εισαγγελία, δηλώνοντας στο Twitter πως «παραμένουμε σε επιφυλακή».

«Θυμός και θλίψη για τα θύματα. Υποστήριξη στους στρατιωτικούς και τους αστυνομικούς που μας προστατεύουν», έγραψε επίσης ο Φιλίπ.

Σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός εξέφρασε στη συνέχεια «την οργή και την αγανάκτησή του για την επίθεση στη Μασσαλία που προκάλεσε τον θάνατο δύο συμπολιτών μας» και απηύθυνε συλλυπητήρια στους συγγενείς τους, προσθέτοντας πως η σκέψη του πηγαίνει σε όλους τους Μασσαλιώτες.

Δύο νεαρές γυναίκες μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου και ο δράστης πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από στρατιώτες. Αστυνομικές πηγές περιέγραψαν την επίθεση ως «πιθανή τρομοκρατική ενέργεια».

Τρεις αστυνομικές πηγές είπαν πως ο ύποπτος φώναξε «Αλάχου Άκμπαρ» (Ο Θεός είναι ο πιο μεγάλος) την ώρα που πραγματοποίησε την επίθεση στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Μασσαλίας.

Τα δύο θύματα -η μία έφηβη 17 ετών και η άλλη 20 ετών- έφεραν φρικτά τραύματα, είπαν δύο αστυνομικές πηγές. Η μία είχε κομμένο τον λαιμό της και η άλλη είχε μαχαιρωθεί στο στομάχι.

«Αν δεν ήταν εκεί ο στρατός, θα είχαμε πολλούς περισσότερους θανάτους», δήλωσε στον ραδιοσταθμό France Bleu Province η βουλευτής Μασσαλίας Σαμιά Γκαλί.

Περίπου 200 αστυνομικοί απέκλεισαν την περιοχή και όλοι οι δρόμοι έκλεισαν για την κυκλοφορία. Σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας, η επιχείρηση συνεχίζεται.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού άνοιξε έρευνα για τρομοκρατικό περιστατικό.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Ρόιτερς πως είδε έναν άνδρα να βγάζει από το μανίκι του ένα μαχαίρι και να μαχαιρώνει ένα νεαρό κορίτσι και μετά μια δεύτερη γυναίκα φωνάζοντας πιθανότατα «Αλάχου Άκμπαρ».

Η ίδια μάρτυρας πρόσθεσε πως είδε στρατιώτες της δύναμης Σαντινέλ που περιπολουν στην περιοχή να φθάνουν στην πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού Σεν-Σαρλ.

Δύο αστυνομικές πηγές είπαν πως ο δράστης κρατούσε ένα χασαπομάχαιρο, ήταν περίπου 30 ετών και είχε εμφάνιση Βορειοαφρικανού. Μία από τις πηγές είπε πως δεν βρέθηκε πάνω του ταυτότητα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει στον τόπο της επίθεσης.

Η κυκλοφορία των σιδηροδρόμων, η οποία διακόπηκε για σχεδόν τέσσερις ώρες, επρόκειτο να επαναληφθεί εν μέρει γύρω στις 18:30 (Ώρα Ελλάδας).