Το Ιράν δεν έχει δείξει «κανένα σημάδι» ότι προσπαθεί να αποκλείσει τα Στενά του Ορμούζ, στρατηγικό πέρασμα για την από θαλάσσης μεταφορά του πετρελαίου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζορτζ Λιτλ, ο οποίος έκρινε ότι η «περιφλεγής» αυτή ρητορική της Τεχεράνης θα πρέπει να «ηρεμήσει».

«Δεν βλέπουμε κανένα σημάδι της δράσης των Ιρανών για το κλείσιμο των Στενών», δήλωσε ο κ. Λιτλ στον Τύπο, σύμφωνα με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα το γνώριζαν» αν είχαν ληφθεί μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

«Ακούσαμε πολλές δηλώσεις, δεν είδαμε όμως» καμία δράση προς την κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «τα λόγια των Ιρανών είναι πολύ σκληρά και τα πράγματα θα πρέπει να ηρεμήσουν».

Η ένταση αυξάνεται εδώ και μια εβδομάδα μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον με επανειλημμένες προειδοποιήσεις από το Ιράν κατά της παρουσίας του αμερικανικού ναυτικού στις χώρες του Κόλπου, που αυξάνουν τους φόβους για ενδεχόμενο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, μέσω των οποίων μεταφέρεται δια θαλάσσης το 35% του αργού πετρελαίου που διακινείται σε διεθνές επίπεδο.

Παρά τις απειλές αυτές, η Ουάσιγκτον έχει υποσχεθεί να διατηρήσει τα πολεμικά της πλοία που έχουν αναπτυχθεί στον Κόλπο, καθώς ο Λευκός Οίκος θεωρεί ότι οι προειδοποιήσεις του Ιράν προδίδουν την «αδυναμία» του και δείχνουν την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων κατά του αμφιλεγόμενου πυρηνικού του προγράμματος.

Συνέπεια της έντασης με το Ιράν και της κατάστασης στη Νιγηρία, είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και ξεπέρασαν τα 100 δολάρια.

«Θέλουμε πραγματικά να προσπαθήσουμε να ηρεμήσουμε τις εντάσεις γύρω από τα Στενά του Ορμούζ, μια οδό ναυσιπλοΐας που είναι σημαντική», διαβεβαίωσε ο Τζορτζ Λιτλ.

Την Κυριακή, ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λίον Πανέτα και ο ανώτερος στην ιεραρχία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ, διαβεβαίωσαν ότι οι ΗΠΑ «δεν θα ανεχθούν το κλείσιμο των Στενών».

«Αυτό είναι μια άλλη κόκκινη γραμμή για μας και θα απαντήσουμε», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας στο δίκτυο CBS.

Οι Ιρανοί έχουν «επενδύσει σε μέσα που θα μπορούσαν να τους επιτρέψουν να κλείσουν για ένα διάστημα τα Στενά του Ορμούζ. Από την πλευρά μας, έχουμε επενδύσει σε μέσα για να διασφαλίσουμε, ότι αν έτσι γίνουν τα πράγματα, θα είμαστε νικητές», τόνισε ο στρατηγός Ντέμσεϊ.