Πάνω από 500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Ιανουάριο από χολέρα και οξεία διάρροια στη Σομαλία, όπου επαπειλείται λιμός, υπογράμμισε χθες Πέμπτη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και εκτίμησε πως υπάρχει κίνδυνος τα κρούσματα να διπλασιαστούν και να φθάσουν τα 50.000 ως τα τέλη του Ιουνίου.

Εξαιτίας της επιδημίας «οξείας διάρροιας/χολέρας έχουν καταγραφεί 533 θάνατοι στη Σομαλία από την αρχή της χρονιάς», τόνισε ένας εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, ο Γενς Λέρκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σημείωσε ότι 25.000 άνθρωποι έχουν πληγεί από αυτή την επιδημία χολέρας, που είναι ενδημική στη Σομαλία, από την αρχή της χρονιάς, καθώς η χώρα πλήττεται από ξηρασία.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να αυξηθεί στα 50.000 ως τα «τέλη Ιουνίου», προειδοποίησε ένας εκπρόσωπος του ΠΟΥ, ο Ταρίκ Γιασάρεβιτς, όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ήδη το ποσοστό θνησιμότητας της επιδημίας, που μεταδίδεται μέσω μολυσμένου νερού ή φαγητού, φτάνει το 2,1% στο σύνολο της Σομαλίας, είναι δηλαδή διπλάσιο από το όριο όταν ξεπεραστεί το οποίο κηρύσσεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης (1%), σύμφωνα με τον ΠΟΥ.