Ένα όχημα που κάποτε εξυπηρετούσε έκτακτα ιατρικά περιστατικά, φιλοξενεί σήμερα τα γρήγορα χάδια και τις βιαστικές πληρωμένες ερωτικές συναντήσεις. Ένας ανήσυχος επιχειρηματίας με έντονη κοινωνική δράση, έδωσε σε ένα εγκαταλελειμμένο ασθενοφόρο μία νέα οπτική.

Το εν λόγω ασθενοφόρο έχει υποστεί τις απαραίτητες μετατροπές ώστε να χρησιμοποιείται από τις ιερόδουλες και την πελατεία τους στη Δανία, ως ένας τρόπος προστασίας από τους κινδύνους των δρόμων.

amblsse2

Ο Michael Lodberg Olsen προσκάλεσε στο όχημα, ένα συνεργείο του BBC για να το ξεναγήσει στο νέο αυτό πρότζεκτ. Και η έναρξη της συζήτησης είναι χαρακτηριστική: «Λοιπόν, τι γίνεται εδώ μέσα;», «Σεξ!» απαντά εκείνος σπιρτόζικα.

Τώρα το ασθενοφόρο λέγεται «σεξοφόρο» και αποτελεί ένα από τα ασφαλή σημεία για τις εργάτριες του σεξ στη πρωτεύουσα της Δανίας. Οι πελάτες έρχονται εδώ γνωρίζοντας από πριν ότι εθελοντές είναι διάσπαρτοι στο χώρο έτοιμοι να επέμβουν αν τυχόν συμβεί κάτι δυσάρεστο και για την ιερόδουλη και για τον πελάτη της.

amblsse3

Ο Olsen αναφέρει πως «οι ιερόδουλες στη Δανία, γίνονται στόχος βίαιων ξεσπασμάτων και απειλών σε ποσοστό της τάξεως του 45%. Στα στούντιο, το ποσοστό αυτό πέφτει στα 3%». Ο άνδρας που θεωρείται ευεργέτης αυτών των γυναικών που είναι εντελώς ευάλωτες σε πολλούς κινδύνους, θέλει να προστατέψει όσες από αυτές αδυνατούν να εργαστούν σε κάποιο «σπίτι».

Η χρήση του «ασθενοφόρου» γίνεται χωρίς την καταβολή κάποιου αντιτίμου – είναι παράνομο για τις ιερόδουλες να νοικιάσουν κάποιο χώρο. Πέρα από τους εθελοντές, εντός του οχήματος υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν ότι σε περίπτωση βίαιου περιστατικού, θα καλείται η αστυνομία  ενώ μια άλλη ενημερώνει τις γυναίκες για το πού να απευθυνθούν σε περίπτωση που πέσουν θύματα trafficking.

amblsse4

Μέσα στο όχημα οι εμπλεκόμενοι θα βρούν όλα τα απαραίτητα για την συνουσία τους. Τουλάχιστον τριών ειδών προφυλακτικά, πετσέτες, λιπαντικά ακόμα και μια σόμπα που λειτουργεί χάρη στη γεννήτρια που υπάρχει εκτός του οχήματος. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι γείτονές μου και οι φίλοι μου άρα τους ακούω με προσοχή και προσπαθώ να ικανοποιήσω τις ανάγκες τους», για παράδειγμα, σημειώνει ο ίδιος, πολλές μου παραπονέθηκαν για φθαρμένα γόνατα οπότε τους έφερα αυτό το πολύχρωμο μαξιλαράκι.

amblsse5

Το ασθενοφόρο του σεξ, άρχισε να λειτουργεί τον Νοέμβριο του 2016, με πολλούς – ανάμεσά τους και ο Olsen-, να αμφιβάλουν για το αν θα λειτουργήσει για το σκοπό που είχε ανακατασκευαστεί. «Αν τα κορίτσια ενημερώσουν τους πελάτες τους ότι εδώ θα βρουν όσα προφυλακτικά θέλουν, ότι είναι ένα ασφαλές μέρος και πως επιπλέον διαθέτει θέρμανση, τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα», λέει.

Ο ενεργός κοινωνικά Olsen είχε προβεί σε μία ανάλογη κίνηση την δεκαετία του 90, αυτή τη φορά με ωφελιμένους χρήστες ναρκωτικών. Στη Γερμανία, είχε μετατρέψει ένα παλιό ασθενοφόρο σε έναν χώρο για όσους ήθελαν να κάνουν χρήση ναρκωτικών, το είχε ονομάσει «Fixelance» -ήταν εξοπλισμένο με καινούργιες βελόνες, ενώ υπήρχε δυνατότητα παρουσίας γιατρού και νοσηλευτών.