Το 35% των Αφγανών πιστεύει ότι η χώρα τους οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση όπως δείχνει δημοσκόπηση του ιδρύματος Asia Foundation, ενώ περισσότεροι από 3.000 ερωτηθέντες εκφράζουν φόβους για τη ζωή τους, αριθμός που έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2006.

Το 45% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η επιδείνωση της ασφάλειας στη χώρα είναι ο βασικός λόγος απαισιοδοξίας για το μέλλον και ακολουθούν: η διαφθορά (16%), η κακή διακυβέρνηση (15%) και η ανεργία (13%). Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα βίαια επεισόδια στο Αφγανιστάν, έχουν αυξηθεί φέτος κατά 39%.

Τέσσερις στους πέντε Αφγανούς υποστηρίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης για διαπραγματεύσεις με τους ένοπλους αντάρτες. Η στήριξη των Ταλιμπάν από την πλευρά των Αφγανών έχει μειωθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, από 56% το 2009 σε 29% σήμερα.

Το 73% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τα παιδιά τους έχουν πρόσβαση σε σχολεία και το 70% ότι στις κοινότητες που ζουν υπάρχει πόσιμο νερό. Τουλάχιστον οι μισοί αναφέρουν ότι έχουν πρόσβαση σε κλινικές και νοσοκομεία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν είναι ο αναλφαβητισμός, ενώ το 15% θεωρεί πως το γεγονός ότι οι γυναίκες δεν έχουν κανένα δικαίωμα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα.