Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφωνεί σε ένα περιορισμένο πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη όσον αφορά την «κατασκευή δημοσίων κτιρίων» και επί «των δημοσίων εδαφών», γράφει σήμερα η εφημερίδα Χααρέτζ στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Ο Νετανιάχου, αντίθετα, δεν φέρεται διατεθειμένος να σταματήσει την ανέγερση κτιρίων «μέσω ιδιωτικών κατασκευαστικών εταιριών σε εδάφη που ανήκουν σε ιδιώτες», όπου βρίσκονται οι περισσότεροι εβραϊκοί οικισμοί, προσθέτει η Χααρέτζ επικαλούμενη υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο να επιτρέψει την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους, οι οποίες έχουν διακοπεί εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής από ισραηλινές αρχές.

Η παλαιστινιακή ηγεσία έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ αν δεν παγώσει η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη αλλά και στην προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ.