Η φωτογράφος Tamara Merino και ο φίλος της οδηγούσαν μέσα από την έρημο της Αυστραλίας όταν άρχισαν να βλέπουν μερικές περίεργες ταμπέλες.

«Υπόγεια μπαρ» έγραφε η μία, «υπόγειο εστιατόριο» η επόμενη. Κάπως έτσι ανακάλυψαν ότι βρίσκονταν στην πόλη Coober Pedy, μια εν μέρει υπόγεια κοινότητα και πρωτεύουσα του οπαλίου, ενός από τους πιο όμορφους πολύτιμους λίθους.

orixaustr1

Το όνομα της πόλης προέρχεται από την λέξη «Kupa Piti» στη γλώσσα των ιθαγενών Αβοριγίνων ή, αλλιώς «τρύπα του λευκού ανθρώπου».

Πριν από εκατό χρόνια όταν άρχισε η εξόρυξή του, ορισμένοι μεταλλωρύχοι έσκαψαν κάτω από τη γη για να αποφύγουν τις υψηλές θερμοκρασίες της περιοχής, που φτάνουν έως και τους 50 βαθμούς Κελσίου.

orixaustr4

Για τα επόμενα δύο χρόνια, η Merino πέρασε συνολικά ενάμιση μήνα φωτογραφίζοντας την υπόγεια πόλη και τους κατοίκους της, σύμφωνα με την washington post.

Γύρω από τη Coober Pedy, τα σημάδια της γεώτρησης φαίνονται παντού.  Σαν γιγάντιες μυρμηγκοφωλιές, οι σωροί από τα χώματα της εξόρυξης και τα μηχανήματα των ορυχείων συνθέτουν ένα μοναδικό θέαμα.

orixaustr6

Με τα χρόνια, η πόλη προσέλκυσε ένα ετερόκλητο πλήθος από βετεράνους του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι ανθρώπους που κινούνταν στα όρια της παρανομίας. Πλέον η κοινότητα απαρτίζεται από ανθρώπους με καταγωγή από 45 χώρες.

Κάποιοι από τους κατοίκους της πόλης πλούτισαν από την εξόρυξη οπαλίου φτιάχνοντας ακόμη και εσωτερικές πισίνες και υπόγεια σαλόνια ομορφιάς.

orixaustr3

Αλλά για τους υπόλοιπους κατοίκους, τα μεταλλεία ήταν μόνο ψεύτικες υποσχέσεις, που ποτέ δεν τους έδωσαν αυτό που ήθελαν, χάνοντας απλά το χρόνο και την ενέργειά τους.

Σύμφωνα με τη φωτογράφο στη πόλη Coober Pedy κυριαρχεί ο «πυρετός» του οπαλίου, στη μοναδική περιοχή στον κόσμο που γίνεται εξόρυξη του πολύτιμου λίθου.

orixaustr5 orixaustr7 orixaustr8 orixaustr9 orixaustr10 orixaustr11 orixaustr12 orixaustr13 orixaustr14 orixaustr15 orixaustr2