Άνοιξαν σήμερα το πρωί οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) στη Γαλλία, κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης στη χώρα, από τις οποίες θα αναδειχθεί ο υποψήφιός του που θα αναμετρηθεί με τον νυν πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του 2012.

Σχεδόν 10.000 εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 10:00 ώρα Ελλάδος στη μητροπολιτική Γαλλία και θα κλείσουν στις 20:00 ώρα Ελλάδος.

Οι προκριματικές αυτές εκλογές για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στη Γαλλία κατ’αυτόν τον τρόπο. Πρόκειται για εκλογές αμερικανικού τύπου που είναι ανοιχτές σε όλους τους Γάλλους που ενστερνίζονται τις αξίες των Σοσιαλιστών, με τη συμβολή ενός ευρώ.

Οι υποψήφιοι για το χρίσμα των Σοσιαλιστών είναι συνολικά έξι και μεταξύ αυτών βρίσκεται ο βουλευτής Φρανσουά Ολάντ, που είναι το φαβορί των δημοσκοπήσεων.

Αν κανένας από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων από τον πρώτο γύρο, οι δύο υποψήφιοι που θα προηγούνται θα αναμετρηθούν σε έναν δεύτερο γύρο την επόμενη Κυριακή.