Ο μουσουλμάνος αμερικανός ήρωας και η μετωπική Κλίντον-Τραμπ

Επιμένει στην τακτική των προσωπικών επιθέσεων ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων


ΚΟΣΜΟΣ
13:17
01/08/2016
Ο μουσουλμάνος αμερικανός ήρωας και η μετωπική Κλίντον-Τραμπ
loading

Η Χίλαρι Κλίντον, προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων ότι καθιστά «αποδιοπομπαίους τράγους» τους γονείς μουσουλμάνου στρατιωτικού, ο οποίος σκοτώθηκε στο Ιράκ. Η άσκηση της κριτικής αυτής, από την Κλίντον ακολουθεί την επιλογή του Τραμπ να σχολιάσει την τοποθέτηση του πατέρα του μουσουλμάνου αξιωματικού στο συνέδριο των Δημοκρατικών.

Ο Τραμπ, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες από το ABC, αναρωτήθηκε γιατί η Γαζάλα Χαν, μητέρα του λοχαγού του αμερικανικού στρατού, Χουμαγιούν Χαν, στεκόταν αμίλητη δίπλα στο σύζυγό της Κιζρ Χαν, καθώς αυτός ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει στην κεντρική διάσκεψη των Δημοκρατικών, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Φιλαδέλφεια. Ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι ίσως στη μητέρα του Αμερικανού αξιωματικού δεν επιτρεπόταν να μιλήσει ενώ μιλούσε ο σύζυγός της.

Στη διάρκεια θρησκευτικής τελετής, η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προσβάλλει μία οικογένεια η οποία έχει θυσιάσει τα πάντα. Παράλληλα, χρησιμοποίησε το επεισόδιο αυτό για να δείξει την αντίθεση μεταξύ της δικής της θρησκευτικής πίστης και αυτής του Τραμπ, που χρησιμοποιεί απροσδιόριστα την έννοια της θρησκευτικής πίστης στην προεκλογική εκστρατεία.

«Δεν κατακρίνω κανέναν για την πίστη του ή για την απιστία του, αλλά τρέμω μπροστά σε αυτούς που θυματοποιούν άλλους Αμερικανούς, που προσβάλλουν τους ανθρώπους για τη θρησκευτική τους πίστη, την καταγωγή τους ή την αναπηρία τους», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κλίντον στις δηλώσεις που έκανε σε αφροαμερικανική εκκλησία στο Κλίβελαντ του Οχάιο. «Έτσι ακριβώς μεγάλωσα κι αυτό με δίδαξαν στην εκκλησία μου», τόνισε η Κλίντον, που ακολουθεί το δόγμα του Μεθοδισμού. «Τόσο ο Τιμ Κέιν, όσο κι εγώ είμαστε άνθρωποι της πίστης», συμπλήρωσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αναφερόμενη στον υποψήφιο αντιπρόεδρό της που είναι καθολικός.

Με την τοποθέτησή της, αυτή η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, δίνει το πολιτικό στίγμα ενός ενωτικά πολιτικού προφίλ, εκμεταλλευόμενη τις διαχωριστικές γραμμές που καλλιεργεί η τακτική των προσωπικών επιθέσεων του Ντόναλντ Τραμπ.

Η αντίθεση του Ράιαν

Τόσο ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, όσο και ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ καταδίκασαν τις δηλώσεις του Τραμπ σε ξεχωριστές δηλώσεις τους, παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκαν ονομαστικά στον προεδρικό υποψήφιο του κόμματός τους. «Πολλοί Αμερικανοί μουσουλμάνοι έχουν υπηρετήσει με γενναιότητα στο στρατό μας, προχωρώντας στην υπέρτατη θυσία. Ο λοχαγός Χαν είναι ένα γενναίο παράδειγμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ράιαν. «Τόσο η θυσία του, όσο και αυτή των γονιών του, πρέπει να τιμώνται πάντα. Τελεία», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Νωρίτερα χθες, η Γαζάλα Χαν ανέλαβε να υπερασπίσει τον εαυτό της σε μία δημοσίευση της γνώμης της, στην εφημερίδα The Washington Post τονίζοντας ότι ο σύζυγος της, τη ρώτησε προηγούμενα αν θα ήθελε να μιλήσει στη διάσκεψη. Η ίδια, του είπε ότι δε μπορεί να μιλήσει μπροστά σε ένα τέτοιο ακροατήριο εξαιτίας του πόνου που αισθάνεται από το χαμό του γιου τους, το 2004. «Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι ίσως δε μου επιτρεπόταν να μιλήσω. Αυτό δεν είναι αλήθεια», έγραψε η ίδια. «Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ μιλάει για το Ισλάμ, είναι αδαής», τόνισε η ίδια.

Ένας αμερικάνος ήρωας...

Σε ανακοίνωσή της που εξέδωσε χθες το απόγευμα η προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του, ο Μάικ Πενς, δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων «πιστεύουν πως ο λοχαγός Χουμαγιούν Χαν είναι ένας Αμερικάνος ήρωας». Η οικογένεια του, όπως και οι οικογένειες άλλων Αμερικανών ηρώων «πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό από τον κάθε Αμερικανό», τόνισε ο Πενς. Ωστόσο, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ τόνισε ότι ο Χαν πέθανε υπερασπιζόμενος τις ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας, τονίζοντας ότι η πολιτική που θα ακολουθήσει ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων θα μειώσει την πιθανότητα να αισθανθούν άλλες οικογένειες τον πόνο που αισθάνθηκε η οικογένεια Χαν.

Η πρόσκληση του Χαν

Ο Κιζρ Χαν είναι μουσουλμάνος, Αμερικανός πολίτης, πακιστανικής καταγωγής και μίλησε για τον ήρωα γιο του στην κεντρική διάσκεψη του Δημοκρατικού Κόμματος, σχολιάζοντας την εξαγγελία του Ντόναλντ Τραμπ για προσωρινή απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. Ο Χαν προσκάλεσε τον Τραμπ να διαβάσει το Σύνταγμα των ΗΠΑ, αλλά και να επισκεφτεί τα μνήματα των Αμερικανών στρατιωτών με διαφορετική εθνική καταγωγή στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλικγτον, στην Ουάσιγκτον.

Η Χίλαρι και το Ιράκ

Σε συνέντευξή του που παρουσιάστηκε χθες το πρωί στην εκπομπή This Week του τηλεοπτικού δικτύου ABC, ο Τραμπ εξέφρασε την αμφιβολία του, γιατί η σύζυγος του Χαν ήταν σιωπηλή. «Στέκονταν εκεί, δεν είχε τίποτα να πει. Είναι πιθανό αν μην της επιτρέπονταν να μιλήσει. Εσείς θα μου πείτε», δήλωσε ο Τραμπ.

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος σε χθεσινή ανάρτησή του στο Twitter τόνισε ότι ο γιος του Χαν, σκοτώθηκε πριν από 12 χρόνια. «Ο λοχαγός Χαν σκοτώθηκε πριν από 12 χρόνια. Ήταν ένας ήρωας. Όλο το ζήτημα που προκαλείται είναι για την ακραία ισλαμική τρομοκρατία και την αδυναμία των "ηγετών" μας να την εξαφανίσουν», έγραψε ο Τραμπ.

Παράλληλα, συμπλήρωσε ο Τραμπ ότι δέχθηκε μοχθηρή επίθεση από τον Χαν για το σύνταγμα. «Δε μου επιτρέπεται ν' αντιδράσω;», αναρωτήθηκε ο ίδιος, ενώ προσπάθησε ν' αλλάξει και το αντικείμενο της συζήτησης αναφορικά με τον πόλεμο. «Η Χίλαρι ψήφισε για τον πόλεμο στο Ιράκ. Όχι εγώ!», τόνισε.

Το κεντρικό ζήτημα;

Ο Τραμπ δέχθηκε τα δυσμενή σχόλια πολλών κύκλων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Twitter, αναφορικά με την επιλογή του, να στοχεύσει προεκλογικά στην οικογένεια Χαν, χωρίς μερικοί από αυτούς να διστάσουν να τον χαρακτηρίσουν ανοιχτά «βλάκα», στιγματίζοντας ως «απαράδεκτα» και «απρεπή» τα σχόλια του.

Ο υπεύθυνος της προεκλογικής του εκστρατείας, Πολ Μάναφορτ δήλωσε ότι συμπάσχει με την οικογένεια Χαν, τονίζοντας ότι η απώλειά τους δεν είναι το θέμα της συζήτησης σήμερα. «Το πραγματικό ζήτημα είναι ο ακραίος ισλαμικός τζιχαντισμός και το ρίσκο ασφάλειας που αντιμετωπίζει η αμερικανική εσωτερική ασφάλεια», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, υπερασπιζόμενος την εξαγγελία του Τραμπ, ν' αναστείλει τη μετανάστευση από ορισμένες γεωγραφικές περιοχές.

Τραμπ, όπως Τραμπ

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στον πατέρα του λοχαγού Χαν, όταν εκείνος σχολίασε πως ο Τραμπ «δεν έχει θυσιάσει κανέναν και τίποτα».

«Νομίζω ότι έχω κάνει πολλές θυσίες», δήλωσε ο Τραμπ στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, σε αποσπάσματα μιας συνέντευξής του, που παρουσιάστηκαν το Σάββατο. «Δουλεύω σκληρά!», τόνισε.

Ο Τραμπ υποστήριξε πως έχει θυσιάσει πολλά δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και προσφέροντας «εκατομμύρια δολάρια» για τους βετεράνους.

Ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων δήλωσε ότι ο πατέρας Χαν εμφανίστηκε συναισθηματικός, ενώ δεν έκρυψε ότι του έκανε μάλλον καλή εντύπωση.

Από την πλευρά της, η Χίλαρι Κλίντον υποστήριξε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ καταφεύγει στην τακτική αυτή των επιθέσεων, προφανώς επειδή δεν έχει κάτι θετικό να πει. «Είναι μακρά η λίστα φίλοι μου. Δεν ξέρω, ίσως δεν έχει κάτι θετικό να σχολιάσει», δήλωσε με νόημα η Κλίντον.

Ο «πυροσβέστης» Μάικ Πενς

Το ζήτημα που προέκυψε με την οικογένεια Χαν δηλώνει πρακτικά ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την τακτική των προσωπικών επιθέσεων προκειμένου να εξασφαλίζει δωρεάν προβολή στα αμερικανικά ΜΜΕ και το διαδίκτυο, χωρίς να λογαριάζει αν οι επιθέσεις αυτές τον φέρνουν σε αντίθεση με τις εξαγγελίες του, αλλά και τις θέσεις που έχει διατυπώσει για τους βετεράνους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε ο «πυροσβεστικός» σε πολιτικό επίπεδο ρόλος του υποψηφίου αντιπροέδρου του Τραμπ Μάικ Πενς, ο οποίος μάλλον θα επεμβαίνει σε δεύτερο επίπεδο για να διορθώσει τη ζημιά που έχει προκληθεί από τις δηλώσεις του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου, αφού όμως έχει προηγηθεί ο «θόρυβος» της προβολής στα αμερικανικά ΜΜΕ.

Από την άλλη μεριά, τα αρνητικά σχόλια ηγετικών κύκλων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όπως του Πολ Ράιν, είναι δηλωτικά του γεγονότος ότι οι διαχωριστικές γραμμές στους Ρεπουμπλικάνους, παραμένουν. Το μεγάλο ζήτημα είναι πως (;) η ρεπουμπλικανική ηγεσία θ' αντιδρά στην περίπτωση άσκησης της προεδρικής εξουσίας από τον Τραμπ, όταν δε θα πρόκειται απλά για δηλώσεις, αλλά για πολιτικές που θα εφαρμόζονται με διεθνείς επιπτώσεις.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η Χίλαρι Κλίντον φαίνεται ότι θα προσπαθήσει να τηρήσει ενωτικό τόνο στις παρεμβάσεις της, καυτηριάζοντας τις επιλογές του Τραμπ, ενώ γίνεται ξεκάθαρο ότι πολλά από τα λάθη που θα κάνει ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος θα αξιοποιηθούν για τη διαφημιστική προεκλογική της καμπάνια, καθώς έχει φροντίσει να έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα οικονομικά κονδύλια, σε αντίθεση με την οικονομική πραγματικότητα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει