Σύμφωνα με εντολή του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου, τα έγγραφα του εβραϊκού κράτους που αφορούν την κρατική ασφάλειά του θα παραμένουν μυστικά για 70 χρόνια, αντί για 50 που ίσχυε μέχρι σήμερα, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ».

Αντίθετα, για άλλα έγγραφα των κρατικών αρχείων, που όμως δεν αφορούν την κρατική ασφάλεια, ο Νετανιάχου προτείνει τη δημοσιοποίησή τους με τη συμπλήρωση δεκαπενταετίας. Ακόμη διευκρινίστηκε ότι τα κρατικά έγγραφα που αφορούν στα πρώτα δέκα χρόνια του Ισραήλ μπορεί να δημοσιοποιούνται νωρίτερα των 70 ετών.

Η ανωτέρω πρωθυπουργική εντολή γίνεται κατόπιν πιέσεων τόσο της Σιν Μπετ, όσο και άλλων ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, λέει το ίδιο δημοσίευμα. Καθίσταται σαφές ότι με το εμπάργκο δημοσίευσης να ανεβαίνει στα 70 έτη, θα παραμείνουν μυστικά και τα έγγραφα προ της συστάσεως του Ισραήλ.

Παραδείγματος χάρη, το περιεχόμενο εγγράφων σχετικών με τον «πόλεμο των έξι ημερών» του 1967, θα αποκαλυφθεί μόνον το 2018. Η απόφαση ελήφθη μετά από τριετή διαβούλευση.