Οι Βρετανοί ψήφισαν και αποφάσισαν την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα BBC, ITV και Sky News μεταδίδουν ότι η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση κέρδισε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες, ενώ αυτό δείχνουν και τα αποτελέσματα.

Νωρίτερα, το δίκτυο ITV μετέδωσε πως οι ψήφοι υπέρ της αποχώρησης είναι 13,007 εκατομμύρια και αυτές υπέρ της παραμονής 12,167 εκατομμύρια, με πάνω από 15 εκατομμύρια ψηφοδέλτια να έχουν καταμετρηθεί.

Το γραφείο στοιχημάτων Betfait προέβλεπε εξάλλου ότι οι πιθανότητες της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ ανέρχονται στο 94%.

Η απόφαση αυτή των Βρετανών έχει σκορπίσει ήδη αγωνία στις αγορές που επιτίθενται στη Στερλίνα.

Η στερλίνα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό της απέναντι στο δολάριο από το 1985. Η στερλίνα πέφτει στο 1,33 δολάριο τη στιγμή που η επιλογή του Brexit προηγείται και θεωρείται δεδομένη.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο πέφτει κατά 5% , εξαιτίας του φόβου του Brexit.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο απόδοσης τετραετίας, χθες αργά το βράδυ εξαιτίας του φόβου εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, που έστρεψε το επενδυτικό ενδιαφέρον προκαλώντας υψηλή ζήτηση των αμερικανικών ομολόγων, χαμηλού ρίσκου.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου άγγιξε το 1,509% που είχε να καταγραφεί από τις αρχές Αυγούστου του 2012.

Η απόδοσή του μειώθηκε κατά 23 μονάδες βάσης από το χθεσινό κλείσιμο, ενώ παρόμοια μείωση είχε να καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters

Το ενδεχόμενο Brexit θα οδηγήσει —εάν επιβεβαιωθεί— σε μια περίοδο σοβαρών πολιτικών αναταράξεων στην Ευρώπη αλλά και στη Βρετανία και δεν αποκλείεται η παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον από το αξίωμα του πρωθυπουργού, παρά την έκκληση δεκάδων ευρωσκεπτικιστών βουλευτών των Τόρις να παραμείνει.

Οι τιμές του πετρελαίου και το Brexit

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στις ασιατικές αγορές, μετά τη γνωστοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων του βρετανικού αποτελέσματος, που δηλώνουν αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 1,54 δολ. το βαρέλι στα 48,58 δολ. το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent, διεθνούς προέλευσης μειώθηκαν κατά 1,47 δολ. το βαρέλι στα 49,44 δολ. το βαρέλι. Σε κάποιο σημείο της συνεδρίασης, οι δύο τύποι πετρελαίου έχαναν 2 δολ. στην τιμή του βαρελιού.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, οι τιμές των δύο τύπων πετρελαίου αυξήθηκαν αισθητά, καλλιεργώντας κλίμα αισιοδοξίας ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής τους, στην ΕΕ.