Το κυβερνών Εργατικό Κόμμα εκτιμάται ότι παρέμεινε το ισχυρότερο στη Νορβηγία μετά τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές χθες Δευτέρα, που χαρακτηρίστηκαν βαρόμετρο για την πολιτική ατμόσφαιρα στη χώρα μετά τις επιθέσεις της 22ας Ιουλίου, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 77 ανθρώπους.

Οι προβλέψεις του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου NRK και του εμπορικού τηλεοπτικού δικτύου TV2 κατέδειξαν ότι το Εργατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ παρέμεινε το μεγαλύτερο κόμμα στη χώρα βελτιώνοντας κατά τι το ποσοστό που είχε στις εκλογές του 2007.

Σύμφωνα με το NRK, το Εργατικό κόμμα εκτιμάται ότι συγκέντρωσε το 33% των ψήφων. Σύμφωνα με το TV2, συγκέντρωσε το 32,3%.

Και τα δύο δίκτυα ανέφεραν πως οι Συντηρητικοί κατέλαβαν 25 ως 26%, καταγράφοντας μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού τους — έως και 6 μονάδες, σε σύγκριση με τις 2 μονάδες των Εργατικών.

Σημαντικές απώλειες υπέστη το δεξιό Κόμμα της Προόδου, το οποίο προβλέπεται να χάσει περίπου 7% του ποσοστού του. Ο ηγέτης του Σιβ Γένσεν υποσχέθηκε ότι θα γίνει «σε βάθος ανάλυση» του εκλογικού αποτελέσματος, σημειώνοντας ότι η διεξαγωγή προεκλογικής εκστρατείας αποτέλεσε «πρόκληση» για το κόμμα. Το Κόμμα της Προόδου πιέζει να υιοθετηθεί πιο περιοριστική πολιτική σε ό,τι αφορά την μετανάστευση.

Το Κεντρώο Κόμμα, εταίρος στην κοκκινοπράσινη κυβερνητική συμμαχία του Στόλτενμπεργκ, έχασε περίπου το 1% του ποσοστού του, ενώ το Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα έχασε πάνω από 2%, υποχωρώντας στο 4,3%.

Η ηγέτις του Σοσιαλιστικού Αριστερού Κόμματος Κριστίν Χάλβορσεν δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος έπειτα από σχεδόν 15 χρόνια. «Χρειαζόμαστε ανανέωση», είπε η Χάλβορσεν, υπουργός Παιδείας, υπεραμυνόμενη πάντως της συμμετοχής του κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η ψηφοφορία θα κρίνει τη σύνθεση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, που μεταξύ άλλων αποφασίζουν για την χρηματοδότηση των σχολείων.

Η διαδικασία είχε αναβληθεί εξ αιτίας των επιθέσεων, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ. Πολλοί νορβηγοί πολιτικοί κάλεσαν να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στην διαδικασία, για να δοθεί έτσι απάντηση στις πράξεις του Μπράιβικ.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα σήμερα το πρωί.

Οι επιστολικές ψήφοι ήταν περισσότερες από το 2007. Περίπου 530.000 άνθρωποι είχαν ήδη ψηφίσει την Παρασκευή, έναντι 370.000 το 2007.

Αντίθετα με ό,τι ισχύει στις βουλευτικές εκλογές, δικαίωμα συμμετοχής είχαν και ξένοι με νόμιμες άδειες παραμονής, που αποτελούν περίπου το 10% των συνολικά 3,8 εκατ. πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου.