Την ώρα που για την πλειονότητα των στρατιωτών η θητεία δεν είναι παρά απίστευτες ώρες μοναξιάς και ανίας, υπάρχουν και σώματα που δεν σε αφήνουν να βαρεθείς ούτε λεπτό.

Ούτε και να ξεκουραστείς φυσικά, καθώς μιλάμε για την ελίτ των ειδικοδυναμιτών της οικουμένης!

Πεζοναύτες και «βατράχια» που εκπαιδεύονται μέσα σε πανδύσκολες συνθήκες ώστε να γίνουν οι καλύτεροι των καλυτέρων, καθώς κάθε λάθος στις επιχειρήσεις τους στοιχίζει και συνήθως στοιχίζει ακριβά.

Είτε μιλάμε για παγκόσμιες δυνάμεις είτε για μικρότερη έθνη, πολλές χώρες κοκορεύονται για τα επίλεκτα στρατιωτικά σώματά τους, αν και δύσκολα θα βρεις μονάδες που να υποβάλονται σε περισσότερη πίεση και κακουχίες…

Οι ρωσικές Ειδικές Αποστολές

llkipkekotsovvmaoota1

Η αφρόκρεμα των ειδικών δυνάμεων της Ρωσίας δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς η τρομακτική φήμη της Spetsnaz έχει ήδη απλωθεί στην υφήλιο. Η εκπαίδευση των ρώσων κομάντο περιλαμβάνει ένα πενταετές διαβολοπρόγραμμα, στο οποίο υποβάλλονται σε όλων των λογιών τις κακουχίες ώστε να μείνουν μόνο οι πιο σκληροτράχηλοι μαχητές.

Οι πρώτοι πέντε μήνες μάλιστα είναι ειδικά αφιερωμένοι στο να λυγίσουν τους νεοσύλλεκτους και να τους κάνουν να το βάλουν στα πόδια! Όσοι επιβιώσουν, ξαναμαζεύουν τα κομμάτια τους και μετατρέπονται σε αιμοβόρα μαχίμια που είναι πρόθυμα να εκτελέσουν τους πολεμικούς αυτοσχεδιασμούς που τόσο λατρεύει η Σπέτσναζ.

Αυτό που διαφοροποιεί τους επίλεκτους ρώσους κομάντο των Ειδικών Αποστολών από κάθε άλλο ειδικοδυναμίτη είναι το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις σχεδιάζονται από τους ίδιους τους στρατιώτες που θα τις εκτελέσουν, αφήνοντας τους επιτελείς να παρακολουθούν τα παλικάρια να ξεπαστρεύουν τον εχθρό…

Τα βατράχια παντός καιρού των ΗΠΑ

llkipkekotsovvmaoota2

Οι Ομάδες Θαλάσσης, Αέρος και Ξηράς του Ναυτικού των ΗΠΑ, οι περιβόητες Navy SEALs, παραμένουν οι δημοφιλέστερες ειδικές δυνάμεις του πλανήτη, με εξαίρεση ίσως τις ρωσικές Spetsnaz. Μεγάλες δόξες γνώρισαν όταν η Ομάδα 6 των SEALs εξόντωσε τον Οσάμα μπιν Λάντεν, γεγονός που τους έκανε να φιγουράρουν σε σωρεία χολιγουντιανών ταινιών.

Παρά το γεγονός ότι οι SEALs εκπαιδεύονται για 30 μήνες, το μισό δηλαδή από το πρόγραμμα των Spetsnatz, περνούν τη δική τους διαβολοβδομάδα (κάποια στιγμή μέσα στις πρώτες τρεις βδομάδες της εκπαίδευσής τους), μια περίοδο καλά υπολογισμένου και άψογα εκτελεσμένου σαδισμού! Με τέσσερις ώρες ύπνου τη μέρα, οι επίδοξοι ελίτ των αμερικανικών δυνάμεων πρέπει να περάσουν 5,5 μέρες μέσα στη λάσπη και την παγωνιά, εκτελώντας ασκήσεις σε ακτές, κωπηλατώντας συνεχώς και παλεύοντας μεταξύ τους μόνο και μόνο για να παραμένουν ξύπνιοι.

Την ίδια ώρα, οι εκπαιδευτές κάνουν τα πάντα για να τους αναγκάσουν να τα παρατήσουν και είναι μάλιστα πολύ καλοί σε αυτό, αφού λιγότερο από το 25% όσων τελικά επιλέγονται καταφέρνουν να ολοκληρώσουν τις εφτά αυτές σατανικές μερούλες…

Οι ισραηλινοί κομάντο του νερού

llkipkekotsovvmaoota3

Μέσα στις συνθήκες που επικρατούν στην πολύπαθη Μέση Ανατολή, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η καλύτερη αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Ισραήλ είναι ένα ελίτ σώμα του στρατού που υποβάλλεται σε μια από τις σκληρότερες εκπαιδεύσεις που μπορεί να υπομείνει ο άνθρωπος. Η Shayetet 13 περνά 12 μήνες βαριάς εκπαίδευσης στα πάντα, από υποβρύχιες αποστολές και καταδρομές μέχρι κατεδαφίσεις και δολιοφθορά.

Έχοντας περάσει τα πάνδεινα, όσοι δεν εγκαταλείψουν την ομάδα κατανέμονται σε ομάδες νερού, ξηράς ή αέρος σύμφωνα με τις επιδόσεις τους. Το στοιχείο που διαφοροποιεί την S13 είναι ότι για την επιλογή των μελών που θα υποβληθούν στην προκαταρκτική εκπαίδευση, οι στρατιώτες στέλνονται σε πραγματικές παράκτιες επιχειρήσεις, ώστε να διασφαλιστεί το γεγονός ότι η πρώτη μέρα εκπαίδευσης θα είναι η χειρότερη δυνατή!

Γι’ αυτό και μια στρατιά γιατρών και ψυχολόγων συνοδεύουν συνήθως τα εκπαιδευτικά αυτά δεινά…

Οι ιπτάμενοι Βρετανοί

llkipkekotsovvmaoota4

Η ίδια η διαδικασία επιλογής των κομάντο της SAS, γνωστή ως «Υπομονή», πάει την ελίτ στρατιωτική εκπαίδευση σε νέα ύψη! Τα επίδοξα μέλη της περιβόητης SAS ρίχνονται στη μέση του πουθενά (σε κάτι βουνά της Ουαλίας συνήθως) με αποστολή να καλύψουν καμιά πενηνταριά χιλιόμετρα σε 20 ώρες με πλήρη εξάρτυση. Όσο για τις προμήθειές τους; Ένα μπουκαλάκι νερό όλο κι όλο.

Είναι όμως και το άλλο: τόσο οι στολές όσο και τα άρβυλα για τη δοκιμασία επιλέγονται προσεκτικά ώστε να μην μπαίνουν στα σώματα και τα πόδια των στρατιωτών! Τα βάσανά τους δεν τελειώνουν όμως εδώ, αφού ακόμα και οι λίγοι που καταφέρνουν να πιάσουν τον στόχο στην υπεράνθρωπη αυτή αποστολή θα γίνουν ακόμα λιγότεροι, καθώς μετά θα πρέπει να καλύψουν τρέχοντας πέντε χιλιόμετρα σε ένα μισάωρο.

Ο τρόπος που εκπαιδεύονται οι ειδικοδυναμίτες της SAS έγινε παγκόσμια είδηση το 2013, όταν τρεις δόκιμοι πέθαναν κατά την «Υπομονή». Από τις δημοσιογραφικές έρευνες ανέκυψε μάλιστα το γεγονός ότι μεταξύ 2000-2015 κάπου 125 νεοσύλλεκτοι έχασαν τη ζωή τους στην εξοντωτική αυτή προκαταρκτική δοκιμασία, που προφανώς δεν έχει όμοιό της πουθενά στον κόσμο…

Το Πακιστάν αντεπιτίθεται

llkipkekotsovvmaoota5

Παρά τις ανατριχιαστικές και συχνά φονικές συνθήκες στις οποίες υποβάλλει η SAS τους νεοσύλλεκτούς της, φαίνεται ότι οι ειδικές δυνάμεις του Πακιστάν περνούν ακόμα σκληρότερο πρόγραμμα εκπαίδευσης. Αφού περάσει λοιπόν δύο χρόνια θητείας στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ο στρατιώτης που κάνει αίτηση για την Ομάδα Ειδικών Αποστολών του Πακιστάν (τη Special Services Group) επιλέγεται για τα δοκιμαστικά αν σκοράρει 100/100 σε μια δοκιμασία επάρκειας, όπως τη λένε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων 8 μηνών, οι οπλίτες πρέπει επανειλημμένως να καλύψουν μια απόσταση 50 χιλιομέτρων σε μόλις 12 ώρες, εκτοξεύοντας τη μέση ωριαία ταχύτητα στα 5 χλμ/ώρα (εκεί που ακόμα και η «Υπομονή» της SAS χρειάζεται συνεχή ταχύτητα 3 χλμ/ώρα)! Μετά ακολουθεί η κάλυψη μπόλικων χιλιομέτρων με πλήρη εξάρτυση, αν και τα καλύτερα έρχονται μετά το πέρας του σατανικού οχτάμηνου, όταν τα πράγματα μετατρέπονται από το εξοντωτικό στο επικίνδυνο.

Γιατί τότε ξεκινούν τα εναέρια κόλπα με τα αλεξίπτωτα, πέντε αποστολές τη μέρα και δύο τη νύχτα! Αν κάποιος το περάσει κι αυτό με απόλυτη επιτυχία, έχει κάτι ακόμα για να γίνει δεκτός στις τάξεις της SSG: να περάσει τις νέες δοκιμασίες του Σχολείου των Κομάντο. Άλλο ένα εξάμηνο εξοντωτικής εκπαίδευσης δηλαδή, όπου είτε τα παρατούν οι περισσότεροι είτε κόβονται από τους ανώτερους. Αν μάλιστα γίνεις δεκτός στην SSG, τότε δεν μπορείς να εγκαταλείψεις ποτέ το επίλεκτο σώμα, μέχρι να σε διώξουν κάποια στιγμή για λόγους υγείας…

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.