Δεκαέξι χρόνια φυλάκισης για τον καπετάνιο του Κόστα Κονκόρντια

Στο ναυάγιο έχασαν τη ζωή τους 32 άνθρωποι


ΚΟΣΜΟΣ
9:27
01/06/2016
Δεκαέξι χρόνια φυλάκισης για τον καπετάνιο του Κόστα Κονκόρντια
1
loading

Το εφετείο της Φλωρεντίας επιβεβαίωσε την ετυμηγορία της πρωτοβάθμιας δικαιοσύνης για καταδίκη σε κάθειρξη 16 ετών του Φραντσέσκο Σκεττίνο του κυβερνήτη του πλοίου «Κόστα Κονκόρντια».

Το Κόστα Κονκόρντια ναυάγησε στις 13 Ιανουαρίου 2012 έπειτα από πρόσκρουση σε ύφαλο, κοντά στο μικρό νησί Τζίλιο της κεντρικής Ιταλίας. Τριάντα δυο άτομα έχασαν την ζωή τους, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 100.

Ο Σκεττίνο, σύμφωνα με σειρά μαρτυριών, είχε προσπαθήσει να κάνει ένα είδος «υπόκλισης» μπροστά από το νησί και λόγω υπερβολικής κλίσης το κρουαζιερόπλοιο -στο οποίο επέβαιναν πάνω από 4.000 άνθρωποι- προσέκρουσε σε ύφαλο και άρχισε να μπάζει νερό.

Ο γενικός εισαγγελέας Τζανκάρλο Φερρούτσι είχε ζητήσει την καταδίκη του Σκεττίνο σε κάθειρξη 27 ετών, αλλά οι δικαστές αποφάσισαν να μην ξεπεράσουν τα 16 χρόνια κάθειρξης της πρώτης δίκης, μια ποινή η οποία επιβάλλεται για εγκατάλειψη πλοίου, εξ αμελείας ναυάγιο, πολλαπλή ανθρωποκτονία εξ αμελείας, εγκατάλειψη επιβατών και εξ αμελείας πρόκληση σωματικής βλάβης.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Φραντσέσκο Σκεττίνο επιχείρησαν να αποδείξουν ότι θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη το ότι μέρος της ευθύνης βαραίνει τον πηδαλιούχο και τους υπόλοιπους συνεργάτες του καπετάνιου. Ο κυβερνήτης του Κόστα Κονκόρντια, όμως- όπως όλοι θυμούνται- είχε αρνηθεί να επιστρέψει στο πλοίο, όταν ο επικεφαλής του λιμενικού Γκρεγκόριο Ντε Φάλκο του είχε ουσιαστικά δώσει την διαταγή αυτή μέσω ασύρματου και κινητού τηλεφώνου. Η στάση του στιγματίσθηκε από όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και μπορεί να βάρυνε, ίσως, και κατά την τελική κρίση των δικαστών.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar 5

    μόνο που έφυγε πρώτος και δεν γύρισε πίσω , καλά του έκαναν. Καπετάνιος δεν είσαι μόνο για τον μισθό και τα γαλόνια.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει