Βρέθηκε η μεγαλύτερη απόδειξη στην ιστορία των μαθηματικών

Καταλαμβάνει χώρο 200 terabytes, όσο η ψηφιοποιημένη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου


ΚΟΣΜΟΣ
11:27
27/05/2016
Βρέθηκε η μεγαλύτερη απόδειξη στην ιστορία των μαθηματικών
2
loading

Αυτή τη μαθηματική απόδειξη μάλλον δεν θα τη διαβάσει κανείς ολόκληρη. Τρεις επιστήμονες των υπολογιστών παρουσίασαν τη μεγαλύτερη απόδειξη στην ιστορία των μαθηματικών, η οποία -ούτε λίγο ούτε πολύ- καταλαμβάνει χώρο 200 terabytes, δηλαδή περίπου όσο χώρο πιάνουν όλα τα ψηφιοποιημένα κείμενα της τεράστιας Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Για να διευκολύνουν τα πράγματα (λέμε τώρα...), οι ερευνητές, δύο Αμερικανοί και ένας Βρετανός, παρουσίασαν επίσης μια συμπυκνωμένη εκδοχή της απόδειξής τους για το πρόβλημα (Boolean Pythagorean Triples), η οποία καταλαμβάνει χώρο «μόλις» 68 gigabyte. Εννοείται ότι κανένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να διαβάσει πλήρως ούτε αυτή τη... σύντομη απόδειξη.

Το προηγούμενο ρεκόρ, σύμφωνα με το «Nature», θεωρείται ότι κατείχε μια μαθηματική απόδειξη που είχε δημοσιευθεί το 2014 και «έπιανε» μόνο 13 gigabyte.

Όλες αυτές οι αποδείξεις δεν προέρχονται από ανθρώπους, αλλά αποτελούν έργο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Συνεπώς μόνο άλλοι υπολογιστές θα μπορούσαν να τις διαβάσουν στην ολότητά τους. Όσο κι αν μαθηματικοί έχουν πια συνηθίσει σε αποδείξεις-γίγαντες, ο μαθηματικός Ρόναλντ Γρκάχαμ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο δήλωσε ότι «200 terabytes είναι κάτι απίστευτο».

Ενώ άλλοι συνάδελφοί του εμφανίζονται επιφυλακτικοί κατά πόσο τέτοιες αποδείξεις μπορούν πράγματι να θεωρηθούν μαθηματικά...

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Ψιτ παιδιά

    Να σας το πω με τρόπο, άκυρη η απόδειξη, έχετε ένα λαθάκι στο 50ο gigabyte...

  2. avatar Κωστας 14

    Τι λέτε ρε γατάκια;
    Οι βουλευτές του Τσίπρα διάβασαν 7500 σελίδες σε 3 ωρες...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει