Ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάγιο χαρακτήρισε σήμερα «δουλειά στο γόνατο» τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας που υπογράφηκε τον Μάρτιο σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ροή των προσφύγων και την οποία η Ισπανία έχει υπογράψει.

«Η συμφωνία αυτή που συνάψαμε με την Τουρκία, είναι δουλειά στο γόνατο», δήλωσε ο υπουργός στον ραδιοσταθμό Cope.

«Στην ουσία έγινε για να μας βοηθήσει η Τουρκία ώστε οι πρόσφυγες να μην έρχονται μαζικά από τη θάλασσα, αυτό είναι καλό, πριν, διακινδύνευαν τη ζωή τους και οι μαφίες επωφελούνταν από τη δυστυχία τους. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν έγινε στο γόνατο, ενώ αφήνει τη λύση στα χέρια ενός τρίτου κράτους», επέμεινε ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας, ο οποίος φημίζεται για τις απερίφραστες δηλώσεις του.

Ο Γκαρθία-Μαργκάγιο χαρακτήρισε εξάλλου πολύ ανεπαρκείς τις προσπάθειες της Ε.Ε. για την υποδοχή των προσφύγων, την ώρα που η Ισπανία επικρίνεται επειδή δεν έχει υποδεχθεί παρά έναν πολύ μικρό αριθμό τους.

«Οφείλουμε όλοι να αναγνωρίσουμε πως η προσπάθεια που κάνει η Ε.Ε. είναι πολύ ανεπαρκής», δήλωσε ο Γκαρθία-Μαργκάγιο, επισημαίνοντας πως «ο Λίβανος, ο οποίος έχει ένα κατά κεφαλήν εισόδημα πέντε φορές μικρότερο απ’ ό,τι η Ε.Ε., υποδέχεται ένα πλήθος Σύρων που αντιπροσωπεύουν το 25% του πληθυσμού του».

Όμως ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η ουσία του προβλήματος είναι το γεγονός ότι η ταυτοποίηση και η καταγραφή των προσφύγων γίνεται κακά στην πρώτη χώρα της Ε.Ε. στην οποία φθάνουν, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. «Τα κέντρα υποδοχής όπου πρέπει να γίνεται αυτή η ταυτοποίηση δεν λειτουργούν», δήλωσε.

«Η Ελλάδα δεν έχει δημόσιους υπαλλήλους για να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα και οι υπόλοιπες χώρες, περιμένουμε να μας πουν η διαδικασία άρχισε και είστε υποχρεωμένοι να υποδεχθείτε πρόσφυγες».

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι το σύστημα θα λειτουργεί κακά «όσο δεν υπάρχει μια ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου πραγματικά κοινή».

Στην Ισπανία, πάρα πολλοί αντιπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων ή κομμάτων έχουν καταγγείλει ως «ντροπή» τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.

Ο συντηρητικός Μαριάνο Ραχόι που ασκεί χρέη πρωθυπουργού είχε κατηγορηθεί στις αρχές Απριλίου από τα περισσότερα κόμματα της βουλής τα οποία είχαν θεωρήσει ντροπή το γεγονός ότι η Ισπανία δεν είχε μέχρι τότε υποδεχθεί παρά μόλις 18 πρόσφυγες από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, ενώ είχε δεσμευθεί να δεχθεί 16.000.