Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χούλιο Μοντόγια κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες μελετάει το ενδεχόμενο να μεταφέρει τις καταθέσεις της χώρας από ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες σε τράπεζες της Ρωσίας και της Κίνας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Globovision, o Μοντόγια δήλωσε ότι έχει στην κατοχή του έγγραφα τα οποία υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών της Βενεζουέλας και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας που αποκαλύπτουν σχέδια για τη μεταφορά περίπου 6 δισ. δολαρίων (σε μετρητά) σε χώρες φιλικότερες απέναντι στην πολιτική του Τσάβες.

Η πρόταση αφορά επίσης στη μεταφορά αποθεμάτων χρυσού αξίας 11 δισ. δολαρίων από διάφορες τράπεζες του εξωτερικού στην Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας, είπε ο Μοντάγια.

Σε πρόσφατα σχόλιά του ο Τσάβες είχε μιλήσει για τερματισμό της «δικτατορίας του δολαρίου» και την ανάγκη για ένα εναλλακτικό νομισματικό σύστημα. Ο Μοντόγια είπε πως η αντιπολίτευση υποψιάζεται πως η Κίνα και άλλες χώρες ζήτησαν τη μεταφορά των αποθεμάτων ως εγγύηση για τα μαζικά δάνεια που χορήγησαν στον Τσάβες επί σειρά ετών.

Εν τω μεταξύ η υγεία του Τσάβες φαίνεται πως πηγαίνει καλύτερα μετά την εγχείριση της αφαίρεσης του καρκινικού όγκου στις 20 Ιουνίου.

«Δεν έχω μεταστάσεις. Καμιά μετάσταση δεν ανιχνεύτηκε σε κανένα σημείο του σώματός μου», είπε αναγνωρίζοντας ότι οι τελευταίες συνεδρίες χημειοθεραπείας τον είχαν εξαντλήσει.

Ο 57χρονος Τσάβες επέστρεψε την Κυριακή στο Καράκας ύστερα από ένα δεύτερο κύκλο χημειοθεραπείας στην Κούβα.