Το Ιράν θα υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επίσημη διαμαρτυρία για τον βομβαρδισμό της πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην Υεμένη από αεροσκάφη της συμμαχίας υπό σαουδαραβική ηγεσία, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, σύμφωνα με το ιρανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Κατά τη διάρκεια μιας αεροπορικής επίθεσης της Σαουδικής Αραβίας εναντίον της Σαναά, ένας πύραυλος έπεσε κοντά στην πρεσβεία μας και δυστυχώς, ένας από τους φρουρούς μας τραυματίστηκε βαριά (…). Θα πληροφορήσουμε εντός ορισμένων ωρών το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις λεπτομέρειες της επίθεσης αυτής», δήλωσε ο Αμπντολαχιάν.

«Η Σαουδική Αραβία φέρει την ευθύνη για την ασφάλεια των διπλωματών μας και της πρεσβείας μας στη Σαναά», πρόσθεσε.

Το Ιράν κατηγόρησε νωρίτερα σήμερα τη Σαουδική Αραβία ότι βομβάρδισε «σκοπίμως» την πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην Υεμένη, προκαλώντας τραυματισμούς μελών του προσωπικού της, και ανακοίνωσε ότι αποφάσισε την απαγόρευση της εισαγωγής όλων των σαουδαραβικών εμπορευμάτων. Το Ριάντ δεν έχει ακόμη αντιδράσει στις κατηγορίες αυτές.

Η Σαουδική Αραβία είναι επικεφαλής μιας συμμαχίας κυρίως μοναρχιών του Κόλπου η οποία επενέβη τον Μάρτιο του 2015 στον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη υπέρ της κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, που θεωρεί συνδεδεμένους με το Ιράν.

Εξάλλου ο Αμίρ Αμπντολαχιάν απέρριψε τις κατηγορίες από μέρους του Μπαχρέιν —το βασίλειο διέκοψε επίσης τις διπλωματικές σχέσεις του με το Ιράν— σχετικά με την εξάρθρωση ενός «τρομοκρατικού» πυρήνα ο οποίος κατά τη Μανάμα φέρεται να συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης και τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

«Δεν υπάρχει καμιά σχέση ανάμεσα σε αυτό το επινοημένο σενάριο και την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», είπε ο Αμίρ Αμπντολαχιάν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν ο πυρήνας σχεδίαζε να διαπράξει «πολλές επιθέσεις με εκρηκτικά» και αποτελείται από πολλά πρόσωπα, τα δέκα από τα οποία έχουν συλληφθεί.