Η αστυνομία της Ινδονησίας συνέλαβε σήμερα τρεις άνδρες οι οποίοι φέρονται να συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), στο πλαίσιο επιχείρησης στην επαρχία της Κεντρικής Κελέβης για τη σύλληψη του πλέον καταζητούμενου προσώπου στη χώρα, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

Οι συλλήψεις ανακοινώθηκαν την ημέρα που η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τζακάρτα εξέδωσε «επείγον μήνυμα» προς τους Αμερικανούς υπηκόους, προειδοποιώντας ότι έχει λάβει πληροφορίες περί απειλών σε ακτές όπου συχνάζουν οι τουρίστες στο νησί Λόμποκ, ειδικά κατά τους εορτασμούς για την Πρωτοχρονιά.

Στελέχη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας θεωρούν ότι στην Ινδονησία υπάρχουν τουλάχιστον 1.000 υποστηρικτές και συμπαθούντες των τζιχαντιστών του ΙΚ. Πάνω από δέκα πρόσωπα που φέρονται να σχεδίαζαν βομβιστικές επιθέσεις την περίοδο των εορτών έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες, ενώ συνεχίζεται η καταδίωξη προσώπων που φέρονται να είναι ηγέτες τους.

«Το πρωί μια ομάδα μου με πληροφόρησε ότι συνέλαβε άλλους τρεις ανθρώπους», δήλωσε ο Ιντάμ Αζίς, επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης της επαρχίας της Κεντρικής Κελέβης, σύμφωνα με το ινδονησιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Antara.

Ο αξιωματικός δεν έκανε καμιά διευκρίνιση για την ταυτότητα των προσώπων που συνελήφθησαν, ανέφερε πάντως πως οι αρχές πιστεύουν ότι συνδέονται με τον Σαντόσο, έναν καταζητούμενο τζιχαντιστή που διαφεύγει τη σύλληψη επί χρόνια κι εκτιμάται ότι κρύβεται σε ζούγκλες της επαρχίας αυτής.

Ο Αζίς είπε ακόμη ότι οι επιχειρήσεις με στόχο τη σύλληψη του Σαντόσο και περίπου 30 οπαδών του θα αρχίσουν ξανά την 9η Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματικό της αστυνομίας, στις επιχειρήσεις που έχουν διεξαχθεί ως σήμερα έχουν σκοτωθεί επτά φερόμενοι ως εξτρεμιστές και δύο αστυνομικοί.

Οι αρχές των ΗΠΑ σημείωσαν χθες τις συλλήψεις που έχουν κάνει οι αρχές της Τουρκίας, του Βελγίου και της Ινδονησίας σε σχέση με σχέδια προσώπων που φέρονται να ανήκουν ή να συνδέονται με το ΙΚ για τη διάπραξη επιθέσεων την Πρωτοχρονιά, ενώ πρόσθεσαν ότι παρακολουθούν την εξέλιξη των ερευνών.

Αναλυτές λένε ότι ο Σαντόσο, ο πρώτος Ινδονήσιος που ορκίστηκε δημόσια πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, μπορεί να εμπνεύσει και άλλους επίδοξους τζιχαντιστές και ισλαμιστές που επιστρέφουν από τη Συρία, όπου συμμετείχαν στον πόλεμο.

Ωστόσο ορισμένοι θεωρούν ότι η απειλή είναι μεγαλύτερη στην πρωτεύουσα Τζακάρτα και στο νησί της Ιάβας, όπου έγιναν οι περισσότερες συλλήψεις πρόσφατα. Οι ίδιοι θεωρούν πιθανότερο ο στόχος ενδεχόμενων τρομοκρατικών ενεργειών να είναι υπήκοοι δυτικών κρατών.

Η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για τη φύση της απειλής στο Λόμποκ, στις παραλίες του οποίου συχνάζουν ξένοι τουρίστες, πάντως αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ακτή Σενγκίγκι, την πιο τουριστική περιοχή, στο δυτικό τμήμα του νησιού.