Ο θείος ενός μικρού πνιγμένου Σύρου πρόσφυγα του οποίου το άψυχο σώμα ξεβράστηκε σε μια τουρκική ακτή πριν από τρεις μήνες, προκαλώντας την παγκόσμια κατακραυγή για το δράμα των προσφύγων της περιοχής, έφτασε στον Καναδά με την οικογένειά του χθες.

Ο τηλεοπτικός σταθμός CBC μετέδωσε την άφιξη του Μοάμαντ Κουρντί, της συζύγου του και των πέντε παιδιών τους στο Βανκούβερ, όπου τους υποδέχθηκε σε ατμόσφαιρα συγκίνησης η αδερφή του, Τιμά Κουρντί, η οποία ζει στη δυτική επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας και ήταν σπόνσορας της οικογένειας.

Η οικογένεια επαναλάμβανε ρυθμικά στα αγγλικά, «Σ’ ευχαριστούμε, Καναδά!» μετα την υποδοχή.

Η οικογένεια έγινε γνωστή το Σεπτέμβριο αφού η φωτογραφία με τη σορό του μικρού Αϊλάν Κούρντι μπρούμυτα στην άμμο, εκεί που έσκαγε το κύμα, διαδόθηκε σε εφημερίδες σε όλο τον κόσμο. Αρχικά είχε μεταδοθεί πως ο μικρός ήταν 3 χρονών, αλλά μετέπειτα αναφορές είπαν πως ήταν 2 χρονών. Η εικόνα αυτή έστρεψε τη διεθνή προσοχή στην προσφυγική κρίση και προκάλεσε την οργή του κόσμου από την φαινομενική αδράνεια των ανεπτυγμένων χωρών μπροστά στο θέμα.

Ο αδερφός και η μητέρα του μικρού επίσης πνίγηκαν όταν αναποδογύρισαν δύο φουσκωτές βάρκες ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στην Κω από την Τουρκία. Ο πατέρας του μικρού, Αμπντάλα, αδερφός του Μοάμαντ, επέζησε.

Η Τιμά Κουρντί είχε πει τότε ότι είχε προσπαθήσει να σπονσοράρει τον Μοάμαντ να έρθει στον Καναδά, αλλά ότι απέτυχαν οι προσπάθειές της. Κατόπιν είχε σκοπό να σπονσοράρει τον Αϊλάν και την οικογένειά του.

Ο πρώην πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ και η συντηρητική κυβέρνησή του δέχθηκαν σφοδρή κριτική όταν αποκαλύφθηκε ότι η οικογένεια ήθελε να μεταναστεύσει στον Καναδά. Οι συντηρητικοί έχασαν τις εκλογές του Οκτωβρίου στο Φιλελεύθερο Κόμμα του Τζάστιν Τριντό, ο οποίος υποσχέθηκε πως θα φέρει άμεσα στον Καναδά 25.000 Σύρους πρόσφυγες.

Η Κουρντί είπε σε δημοσιογράφους ότι ήταν ευγνώμων στον Τριντό «γιατί άνοιξε την πόρτα» και δείχνει σε άλλες χώρες πώς να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση.

Νωρίτερα το Δεκέμβριο, ο Τριντό μετέβη στο Τορόντο για να υποδεχθεί το πρώτο αεροπλάνο των Σύρων προσφύγων που έχει σπονσοράρει η καναδική κυβέρνηση.