Έτοιμος να βοηθήσει τους ευρωπαίους εταίρους του να διασφαλίσουν τα σύνορα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ που διεξήχθη στις Βρυξέλλες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε εξάλλου ότι οι χώρες της ΕΕ χρειάζεται να συνεργαστούν πιο συστηματικά και να μοιράζονται τα δεδομένα που διαθέτουν όσον αφορά την ασφάλεια των αερομεταφορών, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της παραμονής της χώρας του στους κόλπους της ΕΕ, ο Κάμερον άφησε να εννοηθεί ότι το δημοψήφισμα θα μπορούσε να διεξαχθεί εντός του 2016. «Πιστεύω ότι το 2016 θα είναι η χρονιά που θα επιτύχουμε κάτι πραγματικά σημαντικό, αλλάζοντας θεμελιωδώς τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ και δίνοντας τελικά μια απάντηση στις ανησυχίες του βρετανικού λαού», σημείωσε, προσθέτοντας: «Έθεσα την καταληκτική ημερομηνία για το δημοψήφισμα στα τέλη του 2017. Ήθελα πάντα να δώσω στον εαυτό μου χρόνο, για να το κάνω σωστά. Αυτό που μετρά είναι η ουσία».

Ο χρόνος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος που θα κρίνει αν η Βρετανία θα παραμείνει μέλος της Ε.Ε. είναι ένα κρίσιμο ζήτημα καθώς από αυτό θα καθοριστεί ο μελλοντικός ρόλος της χώρας στο παγκόσμιο εμπόριο και στις διεθνείς σχέσεις. Όσο περισσότερο καθυστερεί το δημοψήφισμα, τόσο θα υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον τόσο της ΕΕ όσο και της Βρετανίας.