Να μην απορρίψουν ή να κατηγορήσουν τους πρόσφυγες κάλεσε σήμερα τις ευρωπαϊκές χώρες η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

«Ανησυχούμε για τις αντιδράσεις ορισμένων χωρών να τερματίσουν τα προγράμματα που εφαρμόζονται, αθετώντας τις δεσμεύσεις τους για τη διαχείρηση της προσφυγικής κρίσης (π.χ μετεγκατάσταση) ή προτείνοντας να κατασκευαστούν περισσότεροι φράκτες. Είμαστε σφόδρα ενοχλημένοι από το λεξιλόγιο που δαιμονοποιεί συλλήβδην τους πρόσφυγες. Είναι επικίνδυνο καθώς θα συνεισφέρει στην ενίσχυση της ξενοφοβίας και του φόβου», δήλωσε η επικεφαλής εκπρόσωπος της UNHCR Μελίσα Φλέμινγκ.

Η Φλέμινγκ εξέφρασε ανησυχία από την «ακόμη ανεπιβεβαίωτη» πληροφορία ότι ένας από τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι ενδεχομένως να είχε εισέλθει στην Ευρώπη μαζί με τους πρόσφυγες.

Η καλύτερη αντίδραση θα ήταν η άμεση βελτίωση του ελέγχου των αφίξεων προσφύγων σε Ελλάδα και Ιταλία και η εφαρμογή του σχεδίου της ΕΕ για την μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων, σύμφωνα με την ίδια.

«Θεωρούμε ότι αν αυτό είχε γίνει εξαρχής δεν θα είχαμε δει ποτέ τις εικόνες στις οθόνες μας ανθρώπων να διασχίζουν πεζή την Ευρώπη. Δεν θα έλυνε το πρόβλημα αλλά θα επιτύγχανε την διαχείρισή του» είπε.

Ερωτηθείσα αν η UNHCR είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να εισέλθουν στην Ευρώπη τζιχαντιστές εκμεταλλευόμενοι την κακή διαχείριση του κύματος προσφύγων, η Φλέμινγκ απάντησε ότι η Ύπατη Αρμοστεία είχε προειδοποιήσει σε γενικές γραμμές για την αναγκαιότητα της σωστής καταγραφής τους.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ δήλωσε ότι η πολυπληθέστερη ομάδα ανθρώπων που υποφέρει στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους είναι μουσουλμάνοι στη Συρία και το Ιράκ.

«Αν η επίθεση αυτή επιτραπεί να ενισχύσει τις διακρίσεις και τις προκαταλήψεις, θα ευνοήσει το ΙΚ. Θα παίξουμε το παιχνίδι τους; Η δαιμονοποίηση ήδη περιθωριοποιημένων κοινοτήτων είναι σίγουρα μία ανόητη επιλογή» σχολίασε ο Κόλβιλ.

Ο Τζόελ Μίλμαν, ένας εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ), δήλωσε ότι από τους περίπου 1,1 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, λιγοστοί είχαν ονόματα που θεωρούνταν ύποπτα για πιθανές διασυνδέσεις με τον εξτρεμισμό.

Από τις αρχές του χρόνου, τα στοιχεία του ΙΟΜ δείχνουν ότι 832.193 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φθάσει σε χώρες της ΕΕ στη Μεσόγειο και τουλάχιστον 3.505 έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φθάσουν.