Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν, κάλεσε σήμερα τους παλαιστίνιους και τους ισραηλινούς ηγέτες να βάλουν κατεπειγόντως ένα τέλος στην κλιμακούμενη βία, σε συνάντηση που είχε με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Όχθη.

Ο Μπαν Γκι-Μουν βρίσκεται στη Ραμάλα, αφού χθες συναντήθηκε στην Ιερουσαλήμ με την ισραηλινή ηγεσία.

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που είναι αναγκαίες για τη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή πραγματικών διαπραγματεύσεων. Όμως εντέλει επαφίεται στους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς να επιλέξουν την ειρήνη. Η πιο επείγουσα πρόκληση για εμάς είναι να σταματήσουμε το κύμα βίας και να εμποδίσουμε να υπάρξουν και άλλοι νεκροί», συνέχισε.

«Η συνέχιση των επιθέσεων (…) εναντίον του Αλ Άκσα ανοίγει την πόρτα για μια θρησκευτική σύρραξη που δυστυχώς έχει ξεκινήσει. Δεν το θέλουμε και προειδοποιούμε για τις συνέπειες που θα έχει κάτι τέτοιο», είπε από την πλευρά του ο Αμπάς, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι δεν σέβεται το «στάτους κβο» της Πλατείας των Τεμενών που ισχύει από τον πόλεμο του 1967.

Με βάση τους ισχύοντες κανόνες, οι Εβραίοι μπορούν να μπαίνουν στον ιερό χώρο, τον οποίο αποκαλούν Όρος του Ναού, όμως μόνο οι μουσουλμάνοι έχουν το δικαίωμα να προσεύχονται εκεί.

Τις τελευταίες εβδομάδες, με την ευκαιρία διαφόρων εβραϊκών εορτών, η ένταση οξύνθηκε και πάλι στην περιοχή και βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν ακόμη και στην ίδια την Πλατεία των Τεμενών. Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι στόχος του Ισραήλ είναι να θέσει υπό τον έλεγχό του τον ιερό χώρο, ο οποίος σήμερα τελεί υπό τον έλεγχο της Ιορδανίας. Το Ισραήλ ωστόσο διαβεβαιώνει ότι θέλει να διατηρήσει ως έχει το στάτους κβο.

Ο Αμπάς ζήτησε εξάλλου για άλλη μία φορά να υπάρξει μια «διεθνής προστασία» -χωρίς να προσδιορίσει το σκοπό της- απέναντι στους «εποίκους, τον ισραηλινό στρατό και τα πυροβόλα του».

Όταν ρωτήθηκε για τη συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή στο Αμάν με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είπε ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας «ξέρει ακριβώς αυτό που θέλουμε (…) θέλουμε την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις με βάση το διεθνές δίκαιο».