Εκτός ελέγχου μοιάζει για ακόμα μία φορά η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και την Ιερουσαλήμ, με τις αιματηρές συμπλοκές να αποτελούν πλέον καθημερινά επεισόδια.

Παλαιστίνιοι ισλαμιστές σε καθημερινή βάση εξαπολύουν επιθέσεις με μαχαίρια σε Ισραηλινούς, με τους τελευταίους να απαντούν με σφαίρες. Το Σάββατο μόνο ένας δεκαεξάχρονος Άραβας έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, έχοντας νωρίτερα μαχαιρώσει δύο Ισραηλινούς που επέστρεφαν από την προσευχή του Σαββάτου.

Σε 12 μέρες αιματοχυσίας, 22 Παλαιστίνιοι και 4 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν στην Ιερουσαλήμ, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και σε πόλεις του Ισραήλ.

Οι επιθέσεις, οι οποίες κλιμακώνονται τις τελευταίες ημέρες, έρχονται σε συνέχεια της κήρυξης της τρίτης ιντιφάντα, για την οποία μιλά πλέον ανοιχτά η Χαμάς. Ένας εκ των ηγετών της, ο Ισμαήλ Χανιγιέ, την Παρασκευή κήρυξε ιντιφάντα ενάντια στο Ισραήλ, ενώ λίγο νωρίτερα έξι Παλαιστίνιοι έπεφταν νεκροί διαμαρτυρόμενοι στο συνοριακό φράχτη. Εφόσον επιβεβαιωθεί ο Χανιγιέ, θα πρόκειται για την τρίτη γενικευμένη ιντιφάντα, μετά από αυτές του 1987 και του 2000.

«Καλούμε στη δυνάμωση και εξάπλωση της ιντιφάντα. Είναι ο μόνος δρόμος που θα μας οδηγήσει στην ελευθερία. Η Γάζα θα εκπληρώσει τον ρόλο της στην ιντιφάντα των Ιεροσολύμων και είναι περισσότερο από έτοιμη για τη σύγκρουση» σημείωσε χαρακτηριστικά. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι εκκλήσεις του μέχρι στιγμής δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος – επιβεβαίωση από τους επικεφαλής της Φατάχ και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς.

Την ίδια ώρα πάντως, αεροπορική επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο θέση της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, προκάλεσε την κατάρρευση ενός κοντινού σπιτιού σκοτώνοντας μια Παλαιστίνια γυναίκα και την κόρη της, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι των ιατρικών αρχών.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως η ισχυρή έκρηξη σε μια από τις θέσεις της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας προκάλεσε την κατάρρευση ενός κοντινού σπιτιού, ενώ οι κάτοικοι κοιμόντουσαν μέσα.

Ο Άσραφ αλ Κούντρα, εκπρόσωπος του κέντρου άμεσης βοήθειας στη Γάζα, δήλωσε πως η γυναίκα που σκοτώθηκε ήταν ηλικίας 30 ετών και έγκυος, ενώ η κόρη της ήταν 3 ετών. Πρόσθεσε πως από την επίθεση τραυματίστηκε ένα αγόρι ηλικίας 5 ετών και ένας άνδρας.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε με ανακοίνωση του πως οι αεροπορικές του δυνάμεις στόχευαν δύο αποθήκες οπλισμού της Χαμάς, σε αντίποινα για την εκτόξευση δύο ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα που έπεσαν σε ισραηλινό έδαφος το Σάββατο και την Παρασκευή.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση της ρουκέτας που αναχαιτίστηκε κοντά στην νότια πόλη του Ισραήλ Ασκελόν. Ο ισραηλινός στρατός τόνισε πως επιρρίπτει στην Χαμάς την ευθύνη για οποιεσδήποτε επιθέσεις προέρχονται από την Λωρίδα της Γάζας.