Το ποσοστό του ευρωσκεπτικιστικού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Οι Φινλανδοί, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό την κεντροδεξιά που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του Απριλίου, υπέστη μεγάλη πτώση σε σύγκριση με αυτό που καταγραφόταν μόλις έναν μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του δημόσιου φινλανδικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου YLE, δείχνει ότι το κόμμα των Φινλανδών, υπό τον νυν υπουργό Εξωτερικών Τίμο Σόινι, συγκεντρώνει το 10,7% των προθέσεων ψήφου, από 15% πριν από έναν μήνα. Τα άλλα δύο κόμματα της συμπολίτευσης, το Κόμμα του Κέντρου και η Εθνική Συμμαχία, είδαν επίσης τα ποσοστά τους να υποχωρούν, αν και λιγότερο.

Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο του κόμματος των Φινλανδών που έχει καταγραφεί σε μια σειρά δημοσκοπήσεων για το YLE από τον Αύγουστο του 2010.

Το άλλοτε κόμμα των Αληθινών Φινλανδών, που προσέλκυσε τα φώτα της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια διότι εναντιώθηκε με σφοδρότητα στις συμφωνίες στήριξης κρατών μελών της ευρωζώνης όταν ξέσπασε η κρίση χρέους, αντιμετωπίζει έντονες επικρίσεις από τους ψηφοφόρους του, τόσο διότι συμβιβάστηκε όσον αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, όσο και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης όσον αφορά την κρίση των προσφύγων.

Οι ψηφοφόροι του Κόμματος των Φινλανδών «μοιάζουν να πιστεύουν ότι το κόμμα ευθύνεται διότι δεν σταμάτησε την εισροή των προσφύγων. Είναι εξοργισμένοι διότι το κόμμα δεν είναι σε θέση να κάνει περισσότερα για αυτό», εξήγησε ο Έρκα Ράιλο, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Τούρκου.

Η δημοσκόπηση στέλνει μια «προειδοποίηση στην ηγεσία του κόμματος, ότι οφείλει να σκληρύνει τη γραμμή της στους κόλπους της κυβέρνησης συμμαχίας—και να το δείξει. Κάτι που θα σημάνει προβλήματα για την κυβέρνηση», προέβλεψε ο ίδιος.

Φέτος αναμένεται να ζητήσουν άσυλο στη Φινλανδία έως και 50.000 άνθρωποι, από μόλις 3.600 το 2014.

Τη Δευτέρα ο Σεμπάστιαν Τινκίνεν, σκληρός επικριτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένας εκ των τριών αντιπροέδρων του κόμματος των Φινλανδών, κάλεσε να τεθεί σε ψηφοφορία στο κόμμα εάν τα μέλη του θέλουν να παραμείνει στην κυβερνητική συμμαχία.

Η συντηρητική κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει το εργατικό κόστος στο δημόσιο μειώνοντας τις αργίες, αλλά και τις άδειες ασθενείας μετ’ αποδοχών, και οι διακηρυγμένες προθέσεις της πυροδότησαν διαδηλώσεις και απεργίες τον περασμένο μήνα. Η διένεξη για τις εργασιακές σχέσεις στον δημόσιο τομέα μείωσε επίσης το ποσοστό των κομμάτων της συμπολίτευσης και απέβη προς όφελος της αντιπολίτευσης, κατά τη δημοσκόπηση.

Το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι έχασαν την εξουσία τον Απρίλιο, αυξήθηκε στο 18,3%, κάτι που σημαίνει ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη μετά το κόμμα του Κέντρου.

«Φαίνεται ότι πολλοί υποστηρικτής του κόμματος των Φινλανδών απογοητεύθηκαν από τη δεξιά δημοσιονομική πολιτική του κόμματος, διότι ένα ποσοστό τους διέρρευσε προς τους Σοσιαλδημοκράτες», σημείωσε ο Ράιλο.

Η δημοσκόπηση έγινε με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων σε δείγμα 2.900 Φινλανδών ψηφοφόρων από την 7η Σεπτεμβρίου ως την 6η Οκτωβρίου.